Szendrey Júlia évfordulóján (zaol.hu)

A Balatoni Múzeumban szeptember 6-án “Nem csupán szavakat, de eszméket írna le a tollam ” címmel rendezett konferencián emlékeztek meg az egyik legismertebb keszthelyi, Szendrey Júlia halálának 155. évfordulójáról, tájékoztatta a zaol.hu-t a szervezők nevében Szemes Péter esztéta.

Noha nevét elsősorban nagy nemzeti költőnk, Petőfi Sándor múzsájaként, feleségeként ismerik, maga is jeles alkotó volt, értékes verseket, meséket, mesefordításokat, naplójegyzeteket, levelezést hagyott az utókorra.

Szerdán, Keszthelyen a  Szendrey-emlékháznál történt koszorúzást követően, az idén 125 éves Balatoni Múzeum tematikus időszaki kiállításához (“Petőfi, Szendrey, Keszthely”) illeszkedve, Szendrey Júlia életének eseményeit és az életmű sokszínű szépségét mutatta be Gyimesi Emese irodalomtörténész és Lukács Gábor egyetemi docens, Szendrey-kutató beszélgetése.

A rendezvényen Manninger Jenő polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy a város büszke neves szülöttére és nemcsak kötelező feladatának, hanem erkölcsi kötelességének is tartja a Szendrey-örökség őrzését, a kultusz ápolását és építését.

Németh Péter múzeumigazgató bejelentette, hogy az időszaki kiállítás két héttel meghosszabbítva, szeptember 30-ig várja az érdeklődőket, elsősorban a diákokat.