Száztíz felett az Éltető Balaton-felvidék védjeggyel rendelkezők száma (napi.hu)

Számos védjeggyel ellátott termék és szolgáltatás található ma Magyarországon, az első ilyen minősítéssel ellátott árucikkek alapvetően az élelmiszerek köréből kerültek ki. A térségi védjegyek létrehozásában 2010 után a vidékfejlesztési egyesületek jártak élen, számos ilyen szervezet stratégiai célként tűzte ki, hogy a működési területén tevékenykedő vállalkozásoknak alternatív értékesítési piacot hozzanak létre. A Közép-Dunántúli régió területén található Éltető Balaton-felvidékért Egyesület 2014-ben jegyeztette be az Éltető Balaton-felvidék védjegyet és egyben csatlakozott a nemzetközi „Rural Quality-Vidék Minősége” védjegyrendszerhez. 

A Vidék Minősége Védjegy létrehozásának legfőbb célja az volt, hogy a különleges minőséget képviselő, társadalmi, környezeti, gazdasági felelősségvállalás terén is együttműködő termelők, vállalkozók, szolgáltatók ismertségét növeljék, versenyképességüket erősítsék
– mondta el a napi.hu-nak Orbánné Polgár Zsanett, az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület projekt koordinátora.

A védjegyes minősítéssel ellátott tagjaik száma meghaladja a 110 főt, közöttük megtalálhatók élelmiszer előállítók, vendéglátóhelyet üzemeltetők, szállásadók vagy éppen kézművesek. A minősítést szerzők száma folyamatosan nő, ám most már nem a mennyiségi növekedés a cél, hanem az, hogy az egyes termékek és szolgáltatások minőségét fejleszteni tudják – tette hozzá a projekt koordinátor. A vidékfejlesztési egyesület folyamatosan ellenőrzi a védjegy megszerzése során vállalt minőségi követelmények betartását.

A védjegyes termékek piaca a fogyasztóval való közvetlen kapcsolatra épít, így a 2020-as COVID-járványos időszakában szinte minden termelő és szolgáltató forgalma visszaesett. A 2021-es átmeneti év után tavaly újra jelentős bevétel növekedéssel számolhattak a vállalkozások. A Vidék Minősége védjegy termékeinek külön polcokat rendezett be a balatonakali CBA szupermarket, a térségi vásárok közül a Bakony Expo egy olyan rendezvény, amely során csak helyi termelők árusítanak. A legnagyobb forgalmat azonban az úgynevezett ÉLTETŐ Pont hálózat biztosítja a vállalkozásoknak. Az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület 2016-ban szakmai és kereskedelmi partnereivel együttműködve alakította ki ezt a rendszert. Jelenleg 16, télen is nyitva tartó helyi üzletben és Tourinform irodában lehet ezekhez a termékekhez hozzájutni.