Százötvenmillió forintból megújult a Keszthelyi Erdészet központja (zaol.hu)

Átadták a Bakonyerdő Zrt. felújított keszthelyi irodaépületét, amelyre a társaság nettó 150 millió forintot fordított – írja a zaol.hu.

Az avatáson Varga László, a társaság vezérigazgatója emlékeztetett, gróf Festetics György nagy hangsúlyt fektetett az uradalom erdeire: az 1870-es években központi hivatalt építtetett ki Keszthelyen, majd erdőgondnokságokat hozott létre. A megfelelő szakmai háttér megteremtésével pedig elindulhatott az erdők haladó szemléletű átalakítása, s ezzel együtt a legeltetés korábbi káros hatásainak felszámolása.

A Festetics-birtokon olyan erdőkép alakult ki, amelyre később az állami erdőgazdálkodás is alapozhatott, s 1950-ben Keszthelyen is megalakult az erdőgazdaság, amelynek központi épülete 1961-ben épült.

Az elmúlt hatvan esztendőben csak kisebb átalakítások történtek, ezért időszerű volt a teljeskörű felújítás, amelyre a Bakonyerdő Zrt. két ütemben összesen nettó 150 millió forintot fordított, saját forrásból. Korszerűsítették az energetikai rendszert, majd magát a 250 négyzetméteres épületet, illetve a környezetét is, kiváló minőségben, ismertette Varga László, aki a Keszthelyi-hegység természeti világát, illetve a látogatókat szolgáló attrakciókat is ismertette és méltatta.

Nagy Bálint államtitkár, a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott, a Bakonyerdő Zrt. mintegy 11500 hektáros területért felel, munkája pedig a turizmus szempontjából is jelentős a tanösvényekkel, látogatóközpontokkal, „amelyek bemutatják mindazon természeti kincseket, amelyek valamennyiünk közös értékei”.

A politikus azt mondta, a Keszthelyi Erdészet irodaépületének megújítása példaértékű, hiszen a társaság pozitív gazdasági eredményeiből fordított jelentős összeget erre a beruházásra, amivel a városkép javításához is hozzájárul. Nagy Bálint leszögezte, az erdészet munkatársai mostantól megfelelő körülmények között dolgozhatnak, emellett létrejött egy olyan tér is, ahol akár konferenciákat, szakmai rendezvényeket tarthatnak.