Szarvasok az autópályán? (somogytv.hu)

A Magyar Államhoz fordul segítségért a Sióvölgye Földtulajdonosi Vadászegyesület, hogy közös megoldás szülessen az M7-es autópályán előforduló vadbalesetek elkerülésére. A Balatonvilágostól Siófokig terjedő 400 hektáros területük egy szakasza határos az autópályával, ami viszont nem eléggé védett.

Mint mondják: az állatvédő kerítés alacsony, a szarvasok könnyen átugorják, az M7-est szegélyező szélső terület pedig elhanyagolt, amiben életvitelszerűen megbújhatnak a vadak.

– A hidaknál és a feljáróknál a kerítés magassága a 60 centimétert sem éri el, tehát ez évek óta fennálló probléma. Tehát a vad bejutását magyarán semmi nem akadályozza meg.

A Sióvölgye Földtulajdonosi Vadászegyesület vezetője azt mondja: előfordult, hogy ezen a részen kilépett a vad az M7-es autópályára. A vadászmester szerint ez az autópálya területéhez tartozó erdősült rész szinte vonzza a vadat. Itt akár búvóhelyet is találnak.

– Az őztől a vaddisznóig és a szarvasig minden bemegy, és nagyon jól érzi magát. A zajtól nem fél, megszokta, nyugalomban van, nem bántják, és ezáltal bármikor az autópálya testére ki tud menni.

Az egyesület több millió forintos ügyek miatt vitázik, és szeretnék a folyamat megakadályozását, de egyelőre még vadveszélyre figyelmeztető táblát sem helyeztek ki.

Kersák György vadászmester, Sióvölgye Földtulajdonosi Vadászegyesület:
Jelenleg az autópályafelügyelettől mi kérvényeztük azt, hogy táblát helyezhessünk ki. Azt írta az autópályafelügyelet vagy kezelő az egész történetre, hogy a tábla nem fogja megakadályozni a vadnak a bejutását. Ebben valahogy teljes mértékben igaza is van, de az autósnak a figyelmét viszont felhívja arra, hogy a pályán belül tulajdonképpen előfordulhat élő állatokkal való találkozása is.

Az egyesület hivatásos vadásza ellenőrzi a területen lévő kerítést. Az utóbbi 4-5 évben nagy gondot jelent, hogy teljesen benőtte a gaz a Magyar Közút Nonprofit Zrt. állatvédő kerítését.

Kemenszky Péter titkár, OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete:
Gyakorlatilag a nyomvonala abszolút nincs karban tartva, egyáltalán nem foglalkoznak vele, ránő a szeder, az iszalag, felnövik a fák, húzzák föl-le az ágaikkal, látszik, hogy köztük nőtt ki. Mikor fás szárú növény, hársfa, juharfa nő ki a kerítés között, akkor az azt jelenti, hogy 5-10 éve nem történt semmiféle karbantartás.

A törvény szerint a vadászatra jogosultak területéről az autópályára tévedő vadért a vadászegyesület felel. Szerintük viszont az M7-esnek ezen szakaszán nincs megfelelő védelem.

Kemenszky Péter titkár, OMVK Somogy Megyei Területi Szervezete:
Itt a klasszikus értelemben vett vadkár, vagy vad által okozott kár azért nem értelmezhetők, mert ez egy speciális helyzet, az autópálya. Amíg a közúton az egy teljesen természetes dolog, hogy egy vad feljut a közútra, és ott meg is vannak a jogi normák, és ott kialakult gyakorlat, és vita sincs a közlekedés és a vadgazdálkodás között, addig ez egy speciális helyzet, hiszen itt egy rendellenes dolog megjelenni a vadnak, pont azért van a kerítés, amely kötelező.

Az vadászegyesület egyeztetést kezdeményez a Magyar Állammal, mint az autópálya tulajdonosával, hogy védje megfelelően a Siófok melletti pályaszakaszt. Azt is szeretnék elérni, hogy legyenek ide vonatkozó biztosítási lehetőségek a vadásztatók számára. Kerestük a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályát, de adásunkig nem reagáltak az ügyre.