Szári Zsolt: “Elsőrendű feladat a Balaton élővilágára ható beavatkozás kontrollálása” (sonline.hu)

Kiemelten fontos a héten kinevezett miniszteri biztos számára a hatékony együttműködés a Balaton élővilágának megőrzésén dolgozó intézményekkel, a tóparti önkormányzatokkal és a helyi szervezetekkel. Szári Zsolt legfontosabb célja, hogy összehangolja a Balatont érintő ügyekkel kapcsolatos információáramlást, erősítse a párbeszédet az állami és a civil szereplők között.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk a Balaton élővilágának megóvásával kapcsolatos feladatok ellátására miniszteri biztossá nevezte ki Szári Zsoltot, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatóját Nagy István agrárminiszter.

A miniszteri biztos a Balaton növény- és állatvilágának, valamint vízminőség megóvásához kapcsolódó feladatok összehangolásában fog közreműködni. Emellett elősegíti a Balaton és a Kis-Balaton vízgyűjtő területein lévő szennyező források azonosítását, javaslatot tesz a meder rekultivációjára, s népszerűsíti a balatoni halak gasztronómiai értékét.

Elsőrendű feladat lesz a Balaton élővilágára, vízminőségére ható mindennemű beavatkozás és terhelés kontrollálása, a monitoring kidolgozása, működő ellenőrzési folyamatok megismerése és újak bevezetésére tett javaslatok kidolgozása

– mondta a sonline.hu-nak Szári Zsolt.

Kell hogy kapjunk pontos képet a tavat érő külső tápanyagterhelések pontjairól, ennek ismeretében kidolgozni azok elhárítását, valamint a belső tápanyagterhelés hatékony csökkentésének kivitelezése. Ez utóbbi nagyon kemény dió, ami egyrészt technikailag, másrészt forrás szempontjából tette eddig is magasra a lécet a vízügyi szakemberek előtt. Természetesen a tihanyi limnológus kollégákkal karöltve kell az alsó- (planktonikus) és felsőrendű (halak) szervezetek folyamatos monitoringozását és állományuk alakulását a – halak szempontjából kedvezőtlenül – változó körülmények közepette.

 – fogalmazott a miniszteri biztos.

Hozzátette: mindezek mellett arra is gondot fordít majd, hogy a parti öv sérülékeny élővilágát is óvják, ami már csak nyomokban emlékeztet az ötven évvel ezelőtti állapotokhoz.

Szári Zsolt kiemelte: a Balaton mai formájában már nem hasonlít a korabeli tóra.

Az 1860-as években történt vasútépítés, majd rá pár évre a Sió-zsilip megépítése, azaz a vízszintszabályozás lehetősége alapjaiban megváltoztatta legnagyobb természetes vizünk környezetét.  Sajnos a humán beavatkozások is komoly terhelést jelentenek és itt is csak növekedésre lehet számítani. A cél az mindenki számára, hogy legalább ebben a formájában „konzerváljuk” utódaink számára, és igyekezzünk megőrizni, bizonyos pontokon javítani a körülményeken. Nem tudhatom, mit sikerül ebből majd közösen megvalósítani, de a lehető legjobb tudásunk szerint kell a javaslatokat megtenni.

– fejtette ki Szári Zsolt.

Lombár Gábor, az üdülőrégió önkormányzatait tömörítő Balatoni Szövetség elnöke a kinevezésre úgy reagált: az Szövetség elmúlt éveiben az egyik legnagyobb sikernek nevezhető, hogy miniszteri biztosa lett a Balatonnak, amit a szövetség kezdeményezett egy a kormány képviselőjével tavaly nyáron indult háttérbeszélgetésen.