Szallas.hu: valamivel drágábbak a szállások a Balatonon, mégis erős lehet a szezon (Mandiner)

Habár még csak most tavaszodik, sokan már a nyári kikapcsolódást tervezik, egyelőre úgy tűnik, nincs nagy változás a korábbi évekhez képest, most is a Balaton és a Horvátország tengerpartja lesz a legnépszerűbb a magyarok körében. A Szallas.hu szállásközvetítő portál adatai szerint az idei év március 7-ig megtett nyári foglalások esetén a bruttó közvetített szobaárbevételből számított egy főre eső éjszakánkénti átlagár 9,4 százalékkal több, mint a tavalyi év ugyanezen időszakáig  megtett 2023-as nyári foglalások esetén.

Ezek alapján azt mondhatjuk, hogy nyárra kb. 9-12 százalékos átlagos emelkedést várunk – közölte a Mandinerrel a vállalat sajtószóvivője.

Kelemen Lili azt javasolta, érdemes alaposan tájékozódni a vendégeknek, mert ez egy átlag – tehát van olyan szállásadó, ami ennél nagyobb, de van olyan is, ami ennél kevesebbet emel vagy egyáltalán nem emel már idén. Mint ismertette, jellemzően azok nem tudnak emelni, akiknél eleve magasabb az ára vagy a közelmúltban már emelt – Ilyen esetben – mint az év végi ünnepek esetén is láthattuk – valószínűleg magasabb szolgáltatáscsomagot adnak majd az árért.

A szállásközvetítő portál adatai szerint eddig elmarad a nyári foglalások száma, viszont ez nem jelenti azt, hogy kevesebb foglalás is történik, mert egyelőre a közelebbi dátumok iránt van nagyobb kereslet, továbbá nőtt a last minute volumene is.

Január 17-től február 18-ig tartott az előfoglalási kampányunk. A korábbi január-februári előfoglalási kampányainkhoz képest idén inkább a tavaszi időszakot, de főleg last minute foglaltak, jóval kevesebb azoknak az aránya, akik ez idő alatt már a nyárra foglaltak volna – tudatták.

Kelemen Lili szerint általánosságban elmondható, hogy a családosok, valamint a nagy társaságok foglalnak ennyire előre nyárra, mert még mindig trend olyan házba menni, ahol van kinti medence/jacuzzi, és a teljes házat viszik az adott időszakra, amiből azért nem sok van, főleg jó lokációban, főleg magas vendégvéleménnyel.

A Szallas.hu előfoglalási adatai szerint a foglalásaik kis híján fele, 49,5 százaléka szól apartmanba, vendégházat a vendégek ötöde, hotelt a foglalások 18 százalékában választották.

„Ez egy általános trend, eleinte a non-hotel iránt nagyobb a kereslet, ezek a kedvezőbb árú szállások, és akik ennyire előre foglalnak, jellemzően árérzékenyebbek” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint ahogy közelítünk a nyár felé kissé kiegyenlítődik.

Mint mondta, várhatóan megmarad az apartman-dominancia, de inkább 25-27 százalék körüli lesz, a hotelek még erősödni fognak, kb. 23-24 százalék körül. A szakértő szerint ez azzal magyarázható, mert aki előre foglal, tud miből válogatni, jellemzően előbb az alacsonyabb árkategóriából választanak.

Ahogy ez a kínálata szűkül, többen választanak majd hotelt – hiszen valahol rá is lesznek kényszerülve” – közölte Kelemen Lili, aki szerint az elmúlt évek trendjei alapján az is látszik, hogy amellett, hogy az alacsonyabb árra van nagyobb igény, nyílik az olló, és a magasabb, négycsillagos kategóriát is preferálják a magyar vendégek. Szavai szerint jelenleg viszont a hotel, négycsillag inkább a közelebbi dátumoknál hasít, mint a március 15-ei vagy a húsvéti hosszú hétvége és a tavaszi szünet.

Arra a kérdésre, hogy látják, milyen trend várható idén, hova utaznak nagyobb számban majd inkább a magyarok, a Balatonra vagy Horvátországba, a Szallas.hu szóvivője elmondta, prognózisuk szerint a Balaton is és Horvátország is erős lesz. A legnépszerűbb balatoni célállomások az idei évben az adataik szerint várhatóan: Siófok, Balatonfüred, Hévíz, Balatonlelle, Keszthely, Balatonboglár, Zamárdi, Fonyód, Balatonalmádi és Gyenesdiás lesznek.