Szakmai döntés született a Balaton Szálló mögöti fák kivágásáról (Keszthelyi TV)

A híresztelésekkel ellentétben a balesetveszélyes fákat vágják ki a Balaton Szálló mögötti területen – tájékoztatta a Keszthelyi Televíziót Sáringer-Kenyeres Marcell. A keszthelyi önkormányzati képviselő a helyi Kéve egyesület elnöke által készített videóra reagált, amelyben dr. Weller-Jakus Tamás  tényként közölte, hogy tarvágásra ítélte ezt a területet a tulajdonosa, az összes fát kivágják.

Sáringer-Kenyeres Marcell arról beszélt a Keszthelyi Televíziónak, hogy a terület évtizedek óta magánkézben van, ennek ellenére az új tulajdonos megkereste az önkormányzatot, hogy nyújtsanak szakmai segítséget a fák felmérésében. A szakember megállapította, hogy a területen lévő 63 fából 26 mindenképpen megtartandó, 21 invazív faj, 16 pedig az állapotából eredően kivágandó.

Az elmúlt napokban megkezdődött a Balaton Szálló mögötti fás terület rekonstrukciója. A Balaton-parton sétálók felfigyelhettek a felépített kerítésre és a magánterületre figyelmeztető táblákra. Ezt a részt ugyan a keszthelyiek közösségi térként használták, de fontos tudni, hogy a terület évtizedek óta magánkézben van, a hozzá tartozó, parkolóként használt részt a város bérelte. Az új tulajdonos tavaly megkereste az önkormányzatot, hogy a területen lévő fákat szeretné szakemberrel felméretni. A felmérés megtörtént, és a javaslatoknak megfelelően elkezdődtek a munkálatok.

„Körülbelül 25-30 egyed van, faegyed van, amihez mindenképpen hozzá kell nyúlni. Ennek kétharmad része az úgynevezett zöld juhar, vagy kőrislevelű juhar. Ez egy inváziós, nagyon veszélyes özönfa faj, amely Magyarországra évszázadokkal ezelőtt lett betelepítve, mint dísznövény és erdészeti fafaj. Ez a Balaton-parti, régi ártéri terület különösen kedvező a növekedésének. Ez minden más egyedet, ami itt található, a természetes meg az ültetett fafajok közül, mindent leköröz a növekedésével.” – tájékoztatta a Keszthelyi TV szerkesztőségét Dr. Szabó István, a MATE Geogikon Campus professor emeritusa.

A keszthelyi Környezetvédelmi Egyesület szakembere hozzátette, ez a fafaj az amerikai fehér szövőlepke tápnövénye. A rovar elszaporodása jelentős károkat tud okozni a gyümölcsösökben. Dr. Szabó István elmondta, a 63 fa között található több olyan, amely elöregedett, kiszáradt vagy a töve korhadt, így balesetveszélyesek. Ugyancsak balesetveszélyessé váltak a fagyönggyel vagy borostyánnal benőtt fák. Emellett olyan erdei fenyők és piramistölgyek találhatók a területen, amelyek elhanyagoltságuk miatt váltak veszélyessé. A tulajdonos azonban nem kívánja kivágni az összes fát, sőt, arra törekszik, hogy minél több lombos egyed megmaradhasson a területen és a kivágottakat is pótolják a jövőben.

Az önkormányzati képviselő a helyi KÉVE egyesület által két nappal ezelőtt közzétett videójára reagálva azt is elmondta, hogy információi szerint a jövőben vendéglátóegység épül a területen, így azt majd újra birtokba veheti a lakosság. Emellett a most lezárt, sokak által használt parkolót a szezonra megnyitja a terület tulajdonosa. A szakemberek azt is elmondták, az elvégzett felmérés nem kötelezi a vállalkozót az összes javasolt fa kivágására, így az dönthet úgy, hogy csak a balesetveszélyes fákat távolítja el a területről. A fák kivágása a vegetációs időszakon kívül történik.