Stílusváltás a Balatoni borrégióban (vg.hu)

Stílust váltott a Balatoni borrégióban termelő Canter Borház, amely fiatalos, a magyar tenger hangulatát tükröző termékeivel több külföldi és hazai borversenyen is kiválóan szerepelt.

A Canter Borház ültetvényei földrajzilag három tájegységen helyezkednek el: Somlón kereken 60, Dörgicsén 27, Tihanyban pedig 24 hektáros területen. Az itteni szőlők mind termők, de a tavaly nyáron a céget átvevő új tulajdonos a tőkék felmérése után több helyen is az ültetvények cseréjére szánta el magát.

Ez bizonyos tekintetben kényszer, mivel voltak az általunk megcélzott magas minőségre nem alkalmas tőkék, részben pedig a fajtaváltásról szóló döntés eredménye, mivel egyes területeken újabb, divatosabb, piacképesebb fajtákra cseréljük a korábbi tőkéket – mondta Deák Gábor, a Canter területeit is művelő cég ügyvezetője. A telepítendő fajták között említette a sárgamuskotályt, a zöld veltelinit és a sauvignon blanc-t.

Az új fajták telepítése persze nem jelenti azt, hogy felrúgják a hagyományokat. A Canter ültetvényeinek területi adottságai is meghatározók: „Mindenütt megvannak a tájegységre jellemző fajták, Somlón például természetesen a juhfark a domináns” – mondta a lapnak Gelencsér Gergő, a Canter Borház Kft. ügyvezetője, egyben főborásza. Itt a szintén tradicionálisnak nevezhető, mostanában pedig egyre felkapottabb fajtának számító furmint-, valamint olaszrizling-, tramini- és hárslevelű-ültetvényeik is vannak. Tihanyban pedig – szintén a környékre egyébként is jellemző módon – a kékszőlők dominálnak. Kékoportó, zweigelt, cabernet sauvignon, merlot és kékfrakos foglalja el az ottani 24 hektárt. Dörgicsén cabernet sauvignon és merlot, valamint 0,8 hektár szürkebarát a fajtaválaszték.

A teljes cikk itt olvasható.