Stagnál a balatoni nádas állapota (infostart.hu)

A túlstabilizált vízszint miatt 10 éve stagnál a balatoni nádas állapota – mondta el az InfoRádióban a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa, Tóth Viktor.

Az év ezen időszakában kimondottan jó fázisban van a balatoni nádas: április 10. környékétől megjelentek az új hajtások, kezdődik a vegetációs periódus. A nádas – mint Tóth Viktor, a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos főmunkatársa az InfoRádióban elmondta – ugyanabban az állapotban van, mint az elmúlt évben. Sőt,

„az elmúlt 10-15 évben eléggé leszűkítették a Balaton vízmozgását, ami azt jelenti, hogy míg 100 évvel ezelőtt 50-60-70 centiméter vízmozgás is volt egy éven belül, a közelmúltban ez mindössze 20 centiméter.

A túlstabilizált és magas vízszint eredményezi azt, hogy a Balaton nádasainak állapota nagyjából 10 éve stagnál, se nem romlik, se nem javul”- mutatott rá Tóth Viktor, aki szerint a balatoni nádas állapota nagyjából a kilencvenes évek állapotában megmaradt.

A másik szempont, ami talán a negatív színben tüntetheti fel a balatoni nádas állapotát, hogy az elmúlt években télen nem volt olyan jég a Balatonon, ami a nádaratáshoz létszükséglet.

A teljes cikk és a kapcsolódó hanganyag itt megtalálható.