Sportolók költöztek a balatonfüredi Zsidó Kiválóságok Házába

Zsidók és a sport, Hajós Alfrédtól Gari Kaszparovig címmel magyarul és angolul beszélő új állandó kiállítással bővült a Zsidó Kiválóságok Háza digitális tárlata. Így a tudományos élet és a művészvilág legnagyobbjaival együtt több mint 400 maradandót alkotó kiválóság ismerhető meg behatóan a ház állandó tárlatán – írja a balatonfured.hu.

 

A látogatók maguk tallózhatnak a bemutató hang- és képanyagok között.
Az új szekció 120 olimpiai és világbajnoki aranyérmes zsidó származású sportoló, edző, sportvezető, és más, sporttal foglalkozó kiválóság életét és eredményeit mutatja be, akiket, vagy felmenőiket, megsemmisítésre ítélt a politikai antiszemitizmus. Polgár Judit, Székely Éva, Keleti Ágnes, Hajós Alfréd – csak néhány név a most nyíló kiállításból.

– Ez a tárlat nagyszerű módja annak, hogy bemutassuk a zsidóság hosszú történetét. A magyar zsidó sportolók az 1964-es tokiói játékokig 48 aranyérmet nyertek, kétszer annyit, mint az amerikai zsidók. Rendkívüli sportolók életét ismerhetjük meg az új gyűjtemény által, külön kiemelném Keleti Ágnest, aki több világbajnoki- és Európa-bajnoki cím mellett tíz olimpiai érmet szerzett, köztük öt aranyat. Nőként, zsidóként, sportolóként egy igazi példa és legenda ő – fogalmazott Yacov Hadas-Handelsman, Izrael Állam magyarországi nagykövete a kiállítás megnyitóján.

Palkovics László, a Széchenyi István Egyetem kuratóriumának elnöke az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) korábbi minisztere az eseményen hangsúlyozta: az ITM 2021-ben és 2022-ben összesen 60 millió forinttal támogatta a művészek és a most nyíló sport kiállítás tartalomfejlesztését.

– Nagy érték ez a digitális tudás tár, fontos a támogatása. Szeretnénk, ha a kiállítás egy része Győrben a Széchenyi egyetemhez tartozó egykori zsinagógájában is látható lenne – jelentette be Palkovics László.