Sokba fog kerülni Siófoknak a fürdő rendbetétele (nepszava.hu)

Alig 15 év alatt tönkrement az 1,2 milliárdba került siófoki fürdő. A szakértői jelentés szerint a beépített anyagok családi ház szigetelésére voltak csak alkalmasak – irja a nepszava.hu.


– Rothad, pállik, roskad, rozsdásodik: ez megint sokba fog kerülni a siófokiaknak – mondja Lengyel Róbert, a balatoni város ellenzéki, a Becsülettel Siófokért Egyesület színeiben megválasztott polgármestere az idén 15 éves Galerius fürdőről. A létesítményt 2006-ban az akkor fideszes városvezetés, mint Siófok új, turistacsalogató látványosságát avatta fel, ám alig másfél évtized alatt az épület olyannyira leromlott, hogy a belső fürdőteret már nem is lehet használni. A jelenlegi városvezetés által felkért szakértői vélemények szerint az épület szellőzési rendszerének terve és kivitelezése sem felet meg az előírásoknak, a megfelelő szellőzés híján a gépészti berendezéseket a vegyi anyagokkal terhelt, páradús levegő kikezdte, vagy már teljesen tönkre is tette.

– Anno kimaradt a tervekből, hogy a fokozott pára- és egyéb terhelésnek kitett fürdő tetőszigetelését milyen anyagokból kell megcsinálni – magyarázta Lengyel Róbert. – A tető és álmennyezet közötti, silány alapanyagokból elkészített szigetelés mára teljesen szétrohadt, és csak úgy javítható, ha kívülről az egész tetőszerkezetet megbontjuk. Az az anyag, amit oda beépítettek és nyilván gondosan el is takartak, egy családi ház szigetelésére még tán alkalmas lenne, de egy fürdő esetében csak hitvány, olcsó férc. Csak ennek a javítása több tízmillióba kerül, s amíg el nem készül, a medencéket nem is lehet használni.

A cikk folytatása itt elérhető.