Soha nem látott szüret volt idén Balatonfüreden, 50 borlovagrend is felvonult (novekedes.hu)

A hétvégén megint sor került a Füredi Szüretre, ami már évek óta Balatonfüred egyik népszerű kulturális, turisztikai rendezvénye, a borkultúra megmutatása és az ezzel járó borkóstolás mellett tartalmas programokat nyújt a zeneszeretőknek, a gyerekeknek és a gasztronómia iránt érdeklődőknek egyaránt. A nyárias időjárás is nagy tömegeket vonzott a háromnapos rendezvényre. A szüret bővelkedett a hollywoodi stílusjegyekben – írja a novekedes.hu.

 

Balatonfüred több mint harminc évvel ezelőtt kapta meg a szőlő és a bor nemzetközi városa címet. Hogy mindez ne csak névleges legyen, és hogy a szőlőre ne csak a Balaton klímája adja az áldást, kellett egy fesztivál, amely tartalmas programokkal népszerűsíti a helyi borkultúrát. A rendezvény leglátványosabb programja ezúttal is a szüreti felvonulás volt.

(Fotó: novekedes.hu)

A Szent István térről a Kisfaludy színpadig vonuló borlovagok, gólyalábasok, zászlóforgatók, diákok, néptánccsoportok, huszárok és betyárok menetének útvonalán ezúttal is borkóstolók voltak.

A menethez több mint ötven borlovagrend társult, amelyeket a Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége foglal magába.

Európa országaiban már a középkorban alakultak bor(lovag)rendeknek nevezett társaságok, melyek a bor kultuszának, egy-egy borvidék hagyományainak ápolását tűzték ki célul, mindezt a lovagi erények gyakorlásával: hűséggel, odaadással, becsületességgel, udvariassággal és mértékletességgel.

A bor, bár élvezeti cikk, azonban már ekkor is jóval több ennél, már ekkor is egészséges, egészségvédő italnak, gyógyszernek és tápláléknak számított a számos betegséget okozó és terjesztő vízzel szemben.

Ez áll hátterében annak, hogy a középkor végén Nyugat-Európa borvidékein ezen egészséges ital kultuszát kialakították a Bacchus-társaságok. E társaságok egy-egy táj borainak, vagy egy-egy borfajtának a híveit tömörítették egyesületekbe. Szigorú szabályok szerint működtek, szervezeti felépítésük az egykori lovagrendekét követték.

Külsőségeikben is (a középkori divat szerinti öltözék, a felvétel ünnepélyessége, szertartása, a lovagi eskü, a próbatétel) a lovagrendeket követték. A Bacchus-társaságok elsőként Franciaországban alakultak meg. A borbaráti borlovagrendek az erények közül természetszerűleg hirdették a hűséget a barátságban és a választott borfajtában egyaránt.

A Bacchusi Borrendek Nemzetközi Szövetsége, az FICB (Fédération Internationale des Confréries Bachiques) 1964. június 6-án alakult meg, székhelye Párizsban a Bormúzeumban van. Az alapítást a belga és a francia borlovagrendek kezdeményezték.

A két kezdeményező ország borrendjeit egyre többen követték. Magyarország 1978-ban csatlakozott az FICB-hez.

 

Magyar borrendek

Magyarországon egyébként a nyugat-európai példák alapján 1976-ban alakult meg az első borrend PAX CORPORIS – A TEST BÉKÉJE néven. Ennek igen érdekes a története: francia idegenforgalmi szakemberek Magyarországon járva és jó borokat kóstolgatva vetették fel, hogy ahol ilyen jó borok teremnek, miért nem alakulnak borrendek? Az első borrend megalakulását néhány rövidesen követte.

A Magyarországi Borrendek Országos Szövetsége 1988 november 16-án, Budapesten alakult meg, az akkor már működő 13 borrend egyhangú akaratából.

Az idei szüreti fesztiválon az ország minden pontjáról Balatonfüredre érkeztek a borlovagrendek képviselői. A városon átvonuló fantasztikus lovagrendi menetet nagy tömeg üdvözölte az útvonal mindkét oldalán. A színes lovagi palástok, zászlók sajátosan ünnepi hangulatot teremtettek.

A menet végén a zsúfolásig megtelt nézőterű Kisfaludy színpadon valamennyi jelenlevő lovagrend vezetői felsorakoztak és bemutatkoztak. Igazi fieszta volt.

És, a hangulatot megpaprikázó meglepetésre is sor került. Koczor Kálmán, a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének elnök-nagymestere a magyar borkultúra önzetlen és elkötelezett képviseletéért a Magyar Hollywood Tanács „Hollywood Aranycsillaga” elismerést kapta meg.

Az elismerést átadó Bokor Balázs, a Magyar Hollywood Tanács elnöke – aki maga is három borlovagrend tagja – hangsúlyozta, hogy Hollywood és a borkultúra kéz a kézben jár.

A Paramount Pictures-t megalapító, Ricsén született Zukor Adolf és a 20th Century Fox atyja, a Tolcsván született William Fox (Fuchs Vilmos) maguk is hagyományos magyar borvidékről származtak.