Rekordmeleg volt a Balaton vize: közel 30 fokot mutatott a hőmérő (veol.hu)

Még soha nem mértem 29,8 fokos balatoni vízhőmérsékletet, oxigénben pedig túltelített a tó vize, mondta augusztus 5-én Tihanyban Vörös Lajos, professzor emeritus, az MTA Ökológiai Kutatóközpont Balatoni Limnológiai Intézete képviseletében, akit arról is beszélt, hogy a tó magas hőmérséklete hogyan érinti az élővilágot?

 

Vörös Lajos, aki előttünk mérte meg a Balaton vízhőmérsékletét, és a műszer 29,8 Celsius-fokot mutatott, azt mondta, hogy egyetlen kánikulai napon egy centiméter vízoszlop párolog el a tóból, de szerencsére olyan magas a víz szintje, hogy ez nem okoz problémát az idei szezonban sem a fürdőzőknek, sem a hajósoknak.

A tó élővilága kapcsán közölte, korábban, amikor még adódtak vízminőségi problémák a Balatonnál, a tóban elburjánzott algáknak kedvezett a magas hőmérséklet, ami önmagában nem elég az algák növekedéséhez. Ehhez – fogalmazott a professzor- kellenek növényi tápanyagok, vegyületek, a nitrogén és foszfor, amiből építkeznek az algák. – Viszont a Balatonnál a sok-sok milliárd forintból megvalósított szennyvízberuházások, a szennyvízelvezetés és tisztítás miatt ma hiába van magas hőmérséklete a tónak, nincs elég nitrogén és foszfor az algáknak, így nem tudnak növekedni, hangsúlyozta Vörös Lajos.

Hozzátette, a Balaton vízminősége annyira kiváló, hogy ami az algákat illeti az Egészségügyi Világszervezet által meghatározott határértéknek a fele sincs a tóban.

– A 30 fok körüli hőmérsékletet, ha sok oxigén van a vízben, márpedig a Balaton oxigénben telített, a halak elviselik, legfeljebb étvágyuk csökken. A vízinövényeket 35 fok felett érintheti kedvezőtlenül a magas vízhőmérséklet, de erre nincs sok esély, hangsúlyozta Vörös Lajos.