Siófokon továbbra is a varjak állnak nyerésre

Siófok központja, legforgalmasabb sétánya és a tópart számos utcája is évek óta károgástól hangos a fákon fészkelő varjaktól. A probléma ilyenkor tavasszal, a költés idején a legdrámaibb. Dr. Lengyel Róbert, a város polgármestere az FB-oldalán reagált az újabb és újabb panaszokra: “Higgyék el, higgyétek el nagyon elegem van nekem is ezekből a károgó kártevőkből. De védettek. Jelenleg sem a törzsállomány, sem a fiókák gyérítéséhez, sem a fészkek leszedéséhez nincs hozzájárulásunk az illetékes hatóságtól, és ahogy az elmúlt évek tapasztalatait elnézem, nem is lesz.”

„A város és a varjak közt évek óta folyó harcban idén is a varjak állnak nyerésre, amiből sokaknak, személy szerint nekem is elegem van” – fogalmazott a polgármester egy tavalyi nyilatkozatában, ami aktuális maradt idén is.

A város honlapja egy korábbi híradásában arról számolt be, hogy a varjak tömeges jelenlétében a hangos károgás a legkisebb gond. Mindennaposak a panaszok amiatt is, hogy emberekre, járművekre, olykor babakocsiba piszkítanak a madarak. A belvárosba költözött nagytestű madarak köztisztasági és közegészségügyi problémát is felvetnek, miközben a természetvédők elégedetten számlálják a gyarapodó fészkeket és fészekaljakat.

Két éve az önkormányzat hiába fordult a Földművelésügyi Minisztériumhoz. Válasz ugyan érkezett, de a javaslatok nem vezettek megoldáshoz, vagy nem voltak életszerűek. (A madárürülék ellenei védekezésként például a fák alá történő sátrak kihelyezését javasolta a tárca.)

A város már több mindent kipróbált. A kora-tavaszi fészekeltávolítás nem hozott sikert, hiszen a madarak pillanatok alatt újabbat fészkeket építenek pár fával odébb. Egy ideje megcsonkítják a fészkelésre alkalmas fákat a legforgalmasabb városrészeken, de ez csak a madarak arrébb terelésre jó, az állomány-csökkentésére nem alkalmas módszer. A vaklőszerrel való durrogtatás, amit helyenként alkalmaznak a varjak elkergetésére, egy ekkora városban szintén nem lehet megoldás, mivel zavarja a lakókat, nyaralókat.

A polgármester szerint a gyérítés lenne egyedül hatásos, de problémát jelent, hogy vegyes az állomány: akad benne védett vetési varjú, és nem védett dolmányos varjú is. A területileg illetékes vadásztársaság elnöke ezért nem is vállalná a munkát, hiszen egyetlen elvétett, védett madarat érő lövésnek is komoly ára lenne.

Siófok tavaly próbálkozott már azzal is, hogy természetvédelmi hatósági intézkedést kért az ügyben. (A természetvédelemről szóló 1996. évi LIII. törvény 74. §-a azt mondja, hogy a védett állatfajok általi kártételek ellen elsősorban a terület tulajdonosának kell védekeznie. Ha a tulajdonos eszközei kimerültek és nem képes megelőzni a kártevést, akkor kérheti a természetvédelmi hatóság intézkedését.)

 

A Nyár Fővárosa a varjak fővárosa is lett

Siófokon varjú-ügyben idén sem változott semmi. A polgármester a közösségi oldalán így írt a napokban:

“A hétvégén ismét levelet kaptam, melyben újra és újra a városi varjaink kártételéről tájékoztatnak és kérik, hogy tegyek valamit. Leírtam már nagyon sokszor: amit lehetett, azt gondolom a város már meg tette… Valamikor egyébként a varjú-problémát a helyi vadásztársaság kezelte: az akkori Dimitrov, ma Jókai parkot egy órára lezárták és az állomány egy részét kilőtték. Ez manapság esélytelen, arról nem beszélve, hogy az állatvédők egy része sem nézné azt tétlenül. Egyszóval úgy tűnik, marad a károgás, a piszkítás, a kismadár fészkek kifosztása, a kiskertek tarolása, a szemetes zsákok cincálása. Varjaink pedig híznak és szaporodnak…”