Siófokon alkoholstop lesz augusztustól (siofoki-hirek.hu)

Siófokon a közterületi alkoholfogyasztás megtiltását kiterjesztik az egész város területére augusztus 1-től (kivéve a strandokat és a vendéglátó egységeket). Az éjszaka nyitva tartó üzletekben augusztustól betiltják az alkoholárusítást 22 és 6 óra között (a vendéglátó egységek itt is kivételt jelentenek). 

Július 17-től augusztus 30-ig újra rendezvényterületté nyilvánították a Petőfi sétányt, ezáltal lehetővé vált a biztonsági őrszemélyzet alkalmazása áteresztő pontokkal – számolt be a város rendkívüli testületi ülésén, a napokban meghozott döntésekről a siofoki-hirek.hu.

 

„A vírushelyzet után eddig nem tapasztalt agresszivitással engedik ki a gőzt sokan…Elszaporodtak a garázda jellegű cselekmények; jellemző az ittasság, sok a sérüléssel járó cselekmény”  – mondta Bene Zsolt alezredes, városi rendőrkapitány.

„Helyzet van Siófokon és addig kell reagálnunk, amíg még tudunk. Csak egy hétvégén hat garázda, verekedéses bűncselekmény történt. A közterületi alkoholfogyasztás és az éjszakai alkoholárusítás stopja, a sétány őrzése – sokkal élhetőbbé válhat a város a nyáréjszakákon is”- fogalmazott dr. Lengyel Róbert polgármester.

Két idézet a siófoki képviselő-testület február óta első, tegnapi rendkívüli üléséről.

 

Küzd a Balaton-parti város a bulituristákkal

„Újra megjelentek a részegen, csordában vonuló bulituristák a városban, akik tonnaszám hagyják a szemetet maguk után – mondta a polgármester. – Feltankolnak az üzletekben, aztán mire a partra érnek, már dülöngélnek – rájuk nincs szüksége a városnak. Bírom a rendőrkapitány ígéretét a rendelet szigorú betartatására.”

A testület némi vita után végül 9 igen szavazattal, 3 tartózkodás mellett fogadta el az üzletek éjszakai alkoholstopját, a közterületi szeszfogyasztás esetében 8-4 volt ugyanez az arány. A város óriásplakátokon és kisebb hirdetőtáblákon is propagálja az új rendet, az internetes eszközök mellett.

 

Őrök a Petőfi-sétányon

Július 17-től újra, az elmúlt évekhez hasonlóan, rendezvényterület a Petőfi sétány, ahol egy-egy hétvégi nyáréjszakán akár 12-15 ezer ember is megfordul. Míg 2015-ben még 345 bűncselekmény történt a korzón, polgármester által kidolgozott új rend (kamerarendszer, ellenőrző pontok, őrszemélyzet, mindez a városi büdzséből) bevezetése, 2016 óta a bűnesetek száma így alakult: 92, 59, 44, 33.

Idén a vírushelyzet bizonytalanná tette a biztonsági őrszemélyzet alkalmazását, e feladatra már májusban aláírták a szerződést a pályázaton nyertes vállalkozással, de csak most tudják elkezdeni a munkát a sétányon. A sétány őrzés-védelméhez ismét csak arra volt szükség, hogy a szezon végéig a képviselő-testület nyilvánítsa rendezvényterületté. A sétány biztonsági feladataira az idei költségvetésben is, a tavalyihoz hasonlóan, 50 millió forint szerepel, ebből 5 millió jut a rendőrségnek, túlórapénzre, hogy minél gyakrabban tudjanak arra járőrözni, különös tekintettel a hétvégékre. Továbbfejlesztették az idei nyárra a „mindent látó” kamerarendszert, de – hangzott el a testületi ülésen – az őrszemélyzet későbbi munkába állása miatt az 50 millióból jelentős megtakarítás várható.

A siofoki-hirek.hu teljes cikke itt olvasható.