Siófoki önkormányzat: hat feltétele lesz az éjszakai nyitvatartásnak (siofok.hu)

A Siófok önkormányzata, és a somogyi kormányhivatal közötti jogi vitát döntően a város nyerte, így életbe léphet a településen az idei szezonban az üzletek éjszakai nyitvatartását szabályozó, két évvel ezelőtti helyi rendelet. Ez hat feltételhez köti az éjfél és hajnali 4 óra közötti nyitvatartást. Csak az az üzlet tarthat nyitva ekkor, amelyik eleget tesz az előírásoknak. A rendelet május 2-től hatályos – írja a siofok.hu.

 

A siófoki képviselő-testület még 2022 márciusában rendeletet alkotott alapvetően a Petőfi sétány és környéke rendje, közbiztonsága és tisztasága javítása érdekében. Hatályba azonban nem léphetett a veszélyhelyzettel összefüggő átmeneti szabályokról szóló törvény egy bekezdése miatt. Azután több mint egy évvel a kihirdetést követően, tavaly áprilisban a Somogy Vármegyei Kormányhivatal törvényességi észrevételt tett a rendelet miatt, gyakorlatilag valamennyi feltételt jogszabályellenesnek minősítve. A siófoki önkormányzati hivatal jogi véleménye alapján a képviselő-testület ezt nem fogadta el – egyhangú szavazással – , mire a kormányhivatal a Kúriához fordult jogorvoslatért.

A rendelet végül túlnyomó részt kiállta a törvényesség próbáját a Kúria múlt év végi határozata szerint. A Kúria Önkormányzati Tanácsa határozatának indokolása alapján a 9 vitatott pontból 2 esetében a kormányhivatalnak, 7 esetében a városnak adott igazat a legfőbb bírói testület.

A városháza a kúriai döntés nyomán elvégezte a rendelet átdolgozását, s a képviselő-testület a márciusi ülésén ezt fogadta el egyhangú szavazással. Hat alapvető feltételnek kell tehát megfelelnie annak az üzletnek, amelyik éjfél és hajnali 4 óra között nyitva tartana.

A hat feltétel:

  1. Önálló illemhely biztosítása;
  2. Limiter beépítése a zenét szolgáltató berendezésbe;
  3. 100 négyzetméter fölött minimum 1 biztonsági őr alkalmazása;
  4. Italokat csak többször használatos, úgynevezett repohárban lehet kiadni;
  5. Tilos a közterületről látható erotikus táncos tevékenység;
  6. Az üzlet előtti járdaszakasz napi takarítása.

A siofok.hu emlékeztet arra, hogy a Kúria Önkormányzati Tanácsa múlt év végi döntésének indokolásában kiemelte, hogy „a siófoki önkormányzat jogosan és helyesen érvényesítette a helyi sajátosságokat a rendelet megalkotásakor (éjszakai szórakozóhelyek zajkibocsátása, közegészségügyi, köztisztasági problémák, stb.) közérdekből, megelőzési céllal, a területen lakók és szórakozni vágyók érdekeinek érvényesülése végett”. Továbbá kifejezetten üdvözölte a köztisztaság javítására vonatkozó, a hazai és uniós követelményeknek is eleget tevő passzusokat, valamint hogy figyelembe veszi a kiskorúak fejlődési igényeit is.

„Döntően pert nyertünk a kormányhivatallal szemben, s most már életbe léptethetjük a rendeletet annak a 9 éve tartó szisztematikus törekvésnek a jegyében, hogy minél nagyobb rend, tisztaság, minél jobb közbiztonság legyen a Petőfi sétányon. Ezzel is a családbarát város koncepciót erősítjük, de az érdekelt vállalkozók is egyetérthetnek abban, hogy ezek a köz érdekeit szolgáló rendelkezések”

– mondta a képviselő-testület ülésén dr. Lengyel Róbert polgármester (BSE).

***

A város honlapja, a siofok.hu megjegyzi, hogy a városháza tájékoztatása alapján a rendelet azért (is) léphet hatályba, mert a Miniszterelnökség hatósági ügyekért felelős helyettes államtitkára már 2023 májusában állásfoglalásában tette lehetővé a hasonló rendeletek életbeléptetését, eljuttatva azt minden megye főispánjához. A somogyi kormányhivatal az állásfoglalás létezéséről és tartalmáról nem tájékoztatta a siófoki önkormányzatot – teszi hozzá.