Siófoki nyári vendégéjszakák: kisebb visszaesés

A tavalyi rekordévhez képest néhány százalékkal gyengébb volt a turizmus Siófokon a három nyári hónapban. Voltak, akik a gazdasági helyzetből kiindulva (energiaárrobbanás, infláció,stb.) rosszabb szezonra számítottak és az előszezoni időjárás sem kecsegtetett sok jóval. Ehhez képest egészen jó nyarat zárt a dél-balatoni város a turizmusadatok alapján – írja a Siófoki Hírek.

 

A városházi adóhivatalhoz bejelentett vendégéjszakaszám augusztusban 7 százalékkal maradt el a tavalyi rekordév nyolcadik hónapjától. Akkor 410 468, idén 381 680 vendégéjszakát töltöttek el a turisták Siófokon. Az első nyolc hónap összesítése alapján pedig 1 millió 114 ezer vendégéjszakánál tartottunk a harmadik nyári hónap után, ez 4 százalékkal kevesebb, mint a tavalyi első nyolc hónap 1 millió 159 ezres adata.

A Központi Statisztikai Hivatal összesítése szerint az idei három nyári hónapban 5 millió 382 ezer vendégéjszakát töltöttek turisták a balatoni szálláshelyeken, ez 175 ezerrel, azaz 3 százalékkal kevesebb, mint 2022 nyarán volt. Jelentősebb volt ennél a visszaesés a belföldi turizmusban, viszont nőtt a külföldiek száma idén nyáron.