Siófok nemet mondott egyelőre a kutyás strandra (sonline.hu)

Többször is felmerült, hogy létesítsenek egy helyet Siófok partjainál, ahol az ebtartók és kedvenceik együtt fürödhetnek, hűsölhetnek. 2016-ban civilek fordultak az önkormányzathoz és képviselő-testületi előterjesztés is készült, hogy jelöljenek ki egy területet, de a városatyák nem támogatták az elképzelést.  Azóta összegezték a balatoni kutyás strandok tapasztaltait, és levették a napirendről idén is az ügyet.

Most a kutyabarát stranddal rendelkező települések tapasztalatait összegezte a Siófok 2020 Turizmusfejlesztési Program munkacsoportja. Ferling József, a siófoki stratégiát megszervező PR ügynökség vezetőjének tájékoztatása szerint alaposan körbejárták, megvizsgálták a lehetséges előnyöket, a fejlesztéshez szükséges feltételeket és költségeket, de a kutyastrand „nem kapott prioritást”. Mint írják: a nyilvánvaló negatívumokat is látva, levették a napirendről.

Jelenleg két helyen, Fonyód és Balatonföldváron működik kutyás strand a Balaton mentén. 2016-ban Fonyód volt az első, ahol megvalósították az elképzelést. A látogatottság még akkor sem csökkent, amikor fizetőssé tették a belépést. Most már van mosdó, büfé, és megnövelik a kutyás strand területét is. Balatonbogláron azonban nem jött be az elképzelés. Ott három partszakaszt is kijelölt az önkormányzat, de az üdülő- és ingatlantulajdonosok tiltakozása miatt hamarosan vissza kellett vonni a kutyás fürdetőhely titulust.

Pintér Tamás, a siófoki strandokat üzemeltető Balaton-parti Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: nincs a város 17 km-es partszakaszán olyan terület, amelyen kutyás strandot lehetne kialakítani. A szabadstrandokon tilos kutyát a vízbe vinni, erről helyi rendelet született. A fizetős strandokon pedig a kft. vezetése döntött úgy, hogy nem engedi be a négylábúakat. – A kutyastrand több problémát okozna, mint amennyi hozadéka lenne – összegezte Pintér Tamás.

– A Balatont, mint turisztikai desztinációt a kutyatartók körében is fejleszteni kell, mert több milliós hazai célcsoportról beszélünk – mondta Sziládi-Kovács Tibor, a kutyabarát.hu oldal alapítója. – Partnereik visszajelzése alapján már áprilisban elfogytak a kutyabarát szállások a nyárra, ezek leginkább a kutyabarát fürdőhelyek közelében lévő szálláshelyek, amelyeket évről évre egyre többen látogatnak. Próbálunk lobbizni az önkormányzatoknál, hogy nyissanak a kutyabarát strandok felé, az északi parton azonban nehéz partszakaszt találni. Nagyon sok a nádas és a védett terület, a maradék részen pedig már strandok vagy szabadstrandok vannak. Gátoló tényező a helyi lakosok vétója, ez történt Balatonbogláron is, ahol már előre panaszt tettek, hogy a kutyák odapiszkítanak és ugatnak. Mi azt próbáljuk kommunikálni, hogy ez nem így van, ha szervezetten, rendszerszinten működnek a dolgok – emelte ki Sziládi-Kovács Tibor.

A sonline.hu cikke itt olvasható.