Siófok: kevés oltatlant sikerült meggyőzni (Siófoki Hírek)

Hiába keresték fel telefonon és személyesen az oltatlan hatvan év felettieket a siófoki háziorvosok, mindössze öt százalékuk kérte az oltást – számolt be tapasztalataikról a Siófoki Híreknek dr. Nemes Levente, a siófoki háziorvosok kollegiális vezetője. A harmadik oltás viszont már flottabbul megy…

 

Az elmúlt hónapokban az oltások szervezése mellett a háziorvosok azt a feladatot kapták, hogy keressék fel az idős, még be nem oltott pácienseket. A siófoki felnőtt háziorvosok átlagosan 100-100 fős listát kaptak az egészségügyi hatóságtól a 60 év feletti, augusztusig be nem oltott betegeik névsorával. Ezek között volt korábban oltásra regisztrált és nem regisztrált páciens is.

„Kiábrándító tapasztalat volt, hogy a viszonylag nagy munkaigényű feladat eredményeként praxisonként 4-5-8 főt sikerült így beoltanunk. Ezer oltatlan 60 év feletti páciensből mindössze 50 kérte az oltást” – így Nemes Levente, aki hozzátette: az országos átlaggal számolva Siófokon is közel 8-9000 eddig be nem oltott ember élhet (beleértve a 12 alatti gyermekeket is, akik jelenleg még nem olthatóak). Azt a tapasztalatot vonták le: aki akarta, az a vakcinabőségnek és az oltás népszerűsítésének köszönhetően már felvette az oltást, aki azonban nem kéri, azoknak a többsége még orvosi rábeszélésre sem változtat a véleményén.

Augusztus második felétől Siófokon is elkezdődött a harmadik emlékeztető oltások beadása, melyre sokkal nagyobb arányban, önként jelentkeznek a helyiek. A 3. oltás felvételére oltópontokon elektronikus bejelentkezés alapján, illetve a háziorvosnál is lehetőség nyílik. A siófoki háziorvosok eddig körzetenként 120-150 harmadik oltást adtak be, összesen mintegy 1300-at és ez folyamatos lesz, ahogyan letelik a négy hónap a 2. oltás után.

„A 3. oltás kiemelten fontos a 60 éven felüliek számára, közülük is leginkább azoknak javasoljuk, akik korában két Sinopharmot kaptak – folytatta az orvos. – Egy ideje már észleljük a delta variáns miatti emelkedő betegszámokat egyes körzetekben. Mindannyian találkozni fogunk a delta variánssal a következő hónapokban, az oltási védelemmel nem rendelkezőknek szembe kell nézniük azzal, hogy a súlyosabb betegek túlnyomó többsége (becsülhetően 97-98 százaléka ) közülük fog kikerülni. Érdemes kockáztatni, amikor védekezni is lehet?”