Siófok: bevált az alkoholfogyasztási tilalom, hó végén nyit a műjégpálya (siofoki-hirek.hu)

Siófokon a nyári szezonban elkövetett bűncselekmények száma a tavalyi 380-ról idén 257-re csökkent. A Petőfi sétányon is folyatódott a kedvező tendencia, ott így alakult a bűncselekményszám 2017 óta: 58, 44, 33, 29. Jó hatással volt a turizmusra az alkoholfogyasztási- és árusítási tilalom, de gond a hajléktalanok növekvő száma. November 27-én nyit a műjégpálya – számolt be a legutóbbi képviselő-testületi ülésen elhangzottakról a város honlapja.

 

Húsz éve nem látott embertömeg, több garázdaság

„A bűncselekmények száma jelentősen csökkent, a vagyon elleni bűncselekmények száma kevesebb, az erőszakos, garázda jellegűeké több lett” – áll Bene Zsolt városi rendőrkapitány szezonértékelőjében.

– Különleges szezon volt – összegzett a kapitány a testületi ülésen. – A járvány első hulláma után könnyebb nyarat vártunk, arra alapozva, hogy a tömegrendezvények elmaradnak. Végül azonban a helyi vendéglátósok szerint húsz éve nem látott embertömeg lepte el a várost. A rendőrség azonban a tavalyihoz képest is javítani tudta a közbiztonságot, amihez a város támogatása elengedhetetlen volt.

 

Bevált az alkoholfogyasztási tilalom

Bene Zsolt – a polgármester kérdésére – arról is beszélt: az augusztustól érvényes alkoholfogyasztási- és árusítási tilalom jó hatással volt a turizmusra, a közállapotokra. Néhány rendőri figyelmeztetés elegendő volt, a nagy többség tudomásul vette az új szabályokat. A városőrséggel – tette hozzá az alezredes – talán ebben a szezonban volt a legharmonikusabb az együttműködés. Nagy segítségükre volt a város által beszerzett profi kameratechnika, ennek is köszönhető, hogy bár nőtt a garázda jellegű bűncselekmények száma, gyakorlatilag az összes elkövetőt elfogták.

 

Hajléktalanok és prostituáltak

A rendőrkapitány egyetértett dr. Lengyel Róberttel abban, hogy problémát jelent a hajléktalanok egyre nagyobb száma. A siofoki-hirek.hu megtudta a rendőri vezetőtől: még keresik a megoldást, hiszen hiába a sok intézkedés, a büntetés-végrehajtási intézet részéről a befogadás nem megy zökkenők nélkül; gyakori az orvosi vélemény, miszerint a beszállított hajléktalan nem képes magát ellátni. – Ha valóban így van, akkor valamiféle gondnokság alá kell venni, ha meg nem, akkor nem értjük, miért nem büntethető – jegyezte meg. – Van olyan, akivel szemben már 80 intézkedés történt…A prostituáltakkal szemben eredményesebben léptünk fel. Habár 8 rendbeli ilyen tevékenységért is csak enyhe ítéletet kaptak, aminek nincs visszatartó ereje, volt azonban annak, hogy folyamatosan előállítottuk, őrizetbe vettük őket.

Juhász Attila szerint is „kritikán aluli, ami a Millennium parkban, a zenepavilon közelében van, többen életvitelszerűen ott tartózkodnak, minden szennyükkel együtt”. Bene Zsolt még hozzátette: a hajléktalanok közül is többen kerülnek őrizetbe, előzetesbe; sokan közülük nem is helybéliek, de idejönnek, mert úgy érzik, jobban megéri nekik itt tartózkodni…Juhász képviselő a Jókai parkot is szóba hozta, mondván, hogy ott is „berendezkedtek” és mivel ezáltal a park, a város egyik büszkesége leépül, érdemes volna megvizsgálni, mi kerül kevesebbe, a rendszeres fertőtlenítés, vagy esetleg a park éjszakai lezárása mobilkerítéssel.

 

Pluszfeladat a karanténszabályok betartatása

Jánossy Gábor felvetésére a kapitány azt válaszolta: a karanténszabályok betartásának az ellenőrzése is pluszfeladatuk és úgy látja, az együttműködés már kezd javulni. Helyesnek tartja, hogy immár 150 ezer forintra is büntethető, aki nem tartja be a karanténszabályokat.

Lerch István vízirendészeti parancsnokhelyettes is gyenge júniusról, ám annál erősebb júliusról és augusztusról számolt be; nőtt idén nyáron a mentések száma, de a baleseteké és a vízbefulladásoké nem.

Virág Erzsébet jelezte: elkezdődött az építkezés a viharjelző obszervatórium mellett.

 

November 27-e és február 14-e között lesz Siófokon műjégpálya

A képviselő-testület döntött arról is, hogy november 27-e és február 14-e között várja a korcsolyázni vágyókat a műjégpálya a hajóállomáson, továbbá hogy az önkormányzati temetkezési kft. végzi januártól a temetkezési szolgáltatásokat a város köztemetőiben – írja a siofoki-hirek.hu.