Siófok: nagyon fájhat a nadrágszíjhúzás (siofoki-hirek.hu)

Kasszát csinált dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere: százmilliók hiányoznak a 2020-ra tervezett költségvetésből és a legrosszabb forgatókönyv szerint ennél is több százmillió „tűnhet el¨ a 2021-esből a járvány okán hozott kormányzati intézkedések miatt – olvasható a város honlapján.

(Fotó: siofoki-hirek.hu)

Ezek a spórolás, a takarékosság, az észszerű gazdálkodás évei – állapította meg dr. Lengyel Róbert év eleji videóüzenetében. A siófoki polgármester számokat, tényeket, adatokat sorolva tájékoztatta a város lakosságát arról: tavaly a koronavírus okán hozott kormányzati intézkedések mennyivel kurtították meg a siófoki önkormányzat kasszáját és mi várható idén.

 

300 milliós mínuszban

1. Elvették az önkormányzatoktól a gépjárműadó beszedését, ez 2020-ban 110 millió forintos mínuszt, azaz betervezett, de be nem folyt adóbevételt jelentett Siófoknak.

2. Főként az óriásplakátokra „reklámadót” vetett ki a város egész évre vonatkozóan, de ennek beszedési lehetőségét év közben elvették, így csak 6,8 millió folyt be, a tervekhez képest 6,2 millióval ez esetben is kevesebb a bevétel.

3. 8,3 millió forint azért hiányzik a kasszából, mert a közterülethasználati díjat sem szedhette a város egész évben.

4. Idegenforgalmi adóból 330 milliós bevétel volt a terv, 47 millió jött be, év közben érkezett 264 millió állami kompenzáció (mert a kurtaxafizetést is felfüggesztette a kormány a járványhelyzet végéig), így ott csak 21 millió a hiány. A kurtaxához járó állami kiegészítésből 210 milliót várt a város 2020-ban, ehhez képest 73 millió érkezett, tehát 137 milliós a „lyuk”. Ez utóbbi támogatásból fedezte korábban az önkormányzat a nyári szezonból fakadó többletfeladatokat, így a megnövekedett mennyiségű hulladék elszállítását és elhelyezését, a szabadstrandok fenn- és tisztántartását.

5. Parkolás: 120 millió forint volt a terv, ebből 113 millió be is folyt, annak köszönhető a mindössze 7 milliós mínusz az ingyenes parkolás központi elrendelése ellenére, hogy tavaly Siófokon díjemelés történt.

6. Iparűzési adó: a tervezett 1,9 milliárd forint befolyt ebből az adónemből.

 

2021-es költségvetés: kérdőjelek sora 

Az iparűzési adó mértékét a felére csökkentette egy tavaly év végi kormányzati döntés, ez Siófokon 700-800 milliós kiesést jelenthet az előző évhez képest, ami nagyságrendileg akkora összeg, mint amennyi pénzzel a város kiegészíti a kötelező önkormányzati feladatok állami finanszírozását.

1. Az óvodák működtetése évi 661 millió forintba kerül, ebből 146 milliót áll a város.

2. A gondozási központ (idősotthon, bölcsőde) 815 millióból gazdálkodik, amiből (a 381 milliós állami hozzájárulást és a 250 milliós térítési díjbevételt kiegészítve) 183 milliót áll az önkormányzat.

3. A gyermekétkeztetés 337 millióba kerül, a város része ebből 110 millió.

4. Az orvosi ügyelet 93 milliójából 40 esik Siófokra.

5. A KIKK és a könyvtár évi 260 milliós költségvetéséből 177 millió a helyi adófizetői pénz.

6. A tömegközlekedés veszteségét 78 millió forinttal kompenzálja a város.

Ezeken túl, az önkormányzati dolgozók bére hosszú évek óta nem emelkedett, így erre 130 millió forintot fordít a város évente; ha nem fizetné meg a jó szakembereket, akkor elmennének…

Idén emelte volna a város a vendégéjszakák után fizetendő idegenforgalmi adó (kurtaxa) tételét 400-ról 500 forintra, de kormányzati döntés alapján erre 2021-ben nem lesz lehetőség, ami további 80 millió forint elmaradást jelent.

Az pedig – tette hozzá a polgármester – ma még rejtély, hogy érkezik-e és ha igen, mekkora kompenzáció a kieső iparűzésiadó-bevétel miatt, éppen ezért soha nem tapasztalt bizonytalansággal lehet csak megtervezni a város idei költségvetését (ráadásul többek között azt sem lehet tudni, meddig nem lehet parkolási díjat szedni, vagy mi lesz az idegenforgalmi adóval…). A legrosszabb forgatókönyvvel számolva akár a felsorolt kötelező feladatokra fordított teljes összeggel (2020-ban 740 millió forint, de idén 850-el számolnak, mert tovább csökken az állami hozzájárulás ezekhez a feladatokhoz) csappanhat meg a város kasszája.

Dr. Lengyel Róbert úgy fogalmazott: „Ha nem kapunk ipa-kompenzációt, ezt a teljes összeget elbukjuk, ez esetben nagyon fog fájni a „nadrágszíjhúzás”, de állami kompenzáció esetén is kell spórolni, észszerűsíteni.”

A polgármester videóüzenete:

https://www.facebook.com/Dr.Lengyel.Robert/videos/1100126583768184