Sikeres volt a szúnyoggyérítés a Balatonnál

Sikeres volt a csípőszúnyogok elleni védekezés idén a Balatonnál.  A kora tavasztól nyár végéig tartó időszakban gyakrabban szálltak fel a permetező gépek, mint a tavalyi szezonban, de a finanszírozás is eltért idén a korábbi évek gyakorlatától. A 2016-os szúnyoggyérítés tapasztalatait a Balatoni Szövetség elnöksége Balatonakarattyán megtartott ülésén értékelte.

A csapadékos időjárás miatt korábbi éveknél korábban kezdődött idén a szúnyoggyérítés a tónál és számszerűen is több alkalommal vált szükségessé a beavatkozás- mondta el a hirbalaton. hu-nak Balassa Balázs,a Balatoni Szövetség elnöke.

A 2016-os évben komoly változások voltak a finanszírozás és kivitelezés tekintetében.  Az elmúlt években a Balaton térségében a csípőszúnyogok elleni védekezés finanszírozása 50-50 % költségvállalással történt, a térség önkormányzatai és a Magyar Turizmus Zrt. anyagi hozzájárulásával. A védekezést pedig egész évben a BSZ bonyolította.

2016 áprilisában és májusában a Balatoni Szövetség koordinálásában és a térség önkormányzatainak finanszírozásával 2 biológiai gyérítés történt. A nyári időszakban (augusztus elejéig) a védekezés az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásával és állami finanszírozással zajlott.

Összességében megállapítható, hogy a Balatoni Szövetség, valamint az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság koordinálásában az előző évektől eltérően jelentősen több gyérítést végeztek a szakemberek a Balaton térségében. Ennek is köszönhető, hogy kezelhetővé vált a helyzet és a Balatonnál, jelentősen nem tudott elszaporodni a csípőszúnyog állomány.

Mivel az időjárás előrejelzések szerint a további csípőszúnyog ártalom kialakulására lehetett számítani, ezért az augusztus 20-i ünnepségekre készülve, augusztus 17-től ismét szükségessé vált szúnyoggyérítés a Balaton térségében. Az előzetes megállapodásnak megfelelően a nyár utolsó védekezését ismét a Balatoni Szövetség végeztette.

Balassa Balázs arról is beszélt, hogy a Balatoni Szövetség és az OKF kiemelten kezelte a térség önkormányzatainak és a lakosság igényeit. Törekedtünk arra, hogy a védekezés időpontjának meghatározásakor figyelembe vegyék a térségben zajló rendezvényeket, települési igényeket – tette hozzá az elnök.

Amennyiben az ősz során a szakemberek véleménye alapján elengedhetetlenné válik a térségben egy kémiai gyérítés az csak abban az esetben valósulhat meg, ha az érintett települések biztosítják az anyagi hátterét védekezésnek.

(18:50)