Sétányt neveztek el a rendszerváltó politikusról Keszthelyen (Balatoni Krónika)

Egy esztendeje, tavaly április 8-án, Csengey Dénes halálának 30. évfordulóján egész éves programsorozat indult Keszthelyen. Az író, rendszerváltó politikus, országgyűlési képviselő 1984 és 1991 között, a tragikusan bekövetkezett haláláig Keszthelyen élt és alkotott. Keszthely Város Önkormányzata 2008-ban posztumusz díszpolgári címet adományozott számára, most pedig közterületet neveztek el róla. 

 

Csótár András, az önkormányzat Emberi Erőforrások Bizottsága elnöke elmondta: a rendszerváltozás kiemelkedő alakjának emlékére koncertet, filmvetítést, vers- és prózamondó versenyt, kiállítást és kerekasztal-beszélgetést szerveztek a város intézményeivel közösen. Az emlékév utolsó programpontjának azt tűzték ki, hogy egy közterületet neveznek el róla Keszthelyen.

A Ságvári közként ismert sétányra esett a választásuk, amely a Gagarin és a Fodor utcák között, velük párhuzamosan helyezkedik el. Ennek hivatalos neve már Csengey Dénes sétány – tette hozzá az elnök, Sáringer-Kenyeres Marcell képviselő társaságában, a sétány átnevezése alkalmából.

A közterület kiválasztásánál fontos tényező volt, hogy az átnevezés adminisztrációs terhet ne jelentsen a lakosság számára, de mégis egy szép és fontos területrésze legyen a városnak. Csengey Dénes a közeli lakhelye miatt sokat használta ezt a kis közt, így kézenfekvő volt a választás – írja a Balatoni Krónika.