Sem a györökiek, sem a vonyarciak nem akarnak szolgálati kikötőt, de kotorni kéne a Balatont

Újra szükség van a 2004-ben leállított balatoni lepelkotrások folytatására, amihez zagyterek, nagyhajók kellenek, a partvédelem megerősítéséhez pedig kövek, kőberakó hely, kőszállító uszályok. Egyebek közt ezek miatt szeretne létesíteni egy szolgálati kikötőt a vízügy a Balatonon, aminek még keresik a helyét. A legcélszerűbb helyszín a Balatongyörök és Vonyarcvashegy határában lévő zagytér lenne. Az erről szóló előzetes terveket gesztus jelleggel egyeztették a lakossággal a napokban, amelyek során határozott, egyértelmű ellenállásba ütköztek.

A vonyarcvashegyi fórumot a helyi iskola bálra készülő díszletei közt tartották szerda este (Fotó: hirbalaton.hu)

A múlt héten Balatongyörökön, a héten pedig Vonyarcvashegyen tartott lakossági fórumot az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) a balatongyöröki zagytérre tervezett, ipari kikötőként is emlegetett szolgálati kikötőről. Készítettek egy kisfilmet is arról, miért van szükség egy ilyen beruházásra.

A tó tavaly nyár végi algásodása figyelmeztetett arra, hogy szükséges a 2004-ben abbahagyott vízminőség-védelmi lepelkotrások folytatása. (Kotrások azóta is történtek strandoknál, kikötőknél helyi finanszírozásokkal, amiket „jóléti”, vagy használati kotrásoknak neveznek, mert nem vízvédelmi célokat szolgálnak.) Ezt első ütemben pont Balatongyörök és Vonyarcvashegy térségében lenne a legsürgetőbb megtenni. Kőberakóra azért lenne szükség, mert a Balaton üzemi vízszintjének megemelése miatt indokolt több helyen megerősíteni a partvédműveket, mólókat, amihez a vízen lehetne a legolcsóbban célba juttatni az észak-balatoni bányákból bányászható, erre alkalmas köveket. Az új kikötő fogadná be a Bahart nagyhajóinak egy részét is – a kezdeti tervek legalábbis erről szóltak.

A lakosság és az érintettek reakciónak megismerése fontos lehetett az Országos Vízügyi Főigazgatóságnak, hiszen a főigazgató, Láng István is végigülte nézőként a közel három órás fórumokat.

Balról Pali Róbert, Vonyarcvashegy polgármestere, aki a települése nevében közölte, elutasítják a tervezett kikötő megvalósítását. Az asztalnál balról Dr. Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője, mellette a tervező cég részéről Alexy Rezső, a Viziterv Environ Kft tervezőmérnöke látható.

 

Az érdeklődés mind a két fórumon kifejezetten nagy volt. Olykor az indulatok is elszabadultak, de végül igazi párbeszéd alakult ki a résztvevők között. A vízügy megpróbálta megértetni az emberekkel, miért van szükség a beruházásra, és kompromisszumkészséget mutatva jócskán lefaragott az eredeti tervekből. Lemondott a tervezett kőberakóról, és visszavett az előzetes kikötőtervek nagyságából is. Sőt, kész volt lemondani a tervezett szolgálati kikötő györöki helyszínéről is, a zagyelhelyezést az újrainduló lepelkotrások miatt viszont meg kell oldani a térségben – az elhangzottak szerint.

A megjelent hallgatóság jellemzően gyanakvó volt, még egy útszélesítést sem kívánt megengedni a repedező falú, szakrális helynek nevezett Szent Mihály kápolna közelébe eső helyszínen, tartva attól, hogy nem csak a zagytér ürítésére használnák a jövőben. Az érintettek egyedül a zagykérdésben mutatkoztak engedékenynek, de ott is csak a saját térségükből kikotort zagy elhelyezéséhez járulva hozzá. Javaslataik szerint ott kellene megoldani az ipari, avagy munkahajók parkoltatását, ahol eddig is voltak, leginkább Siófokon.

A fórumon a felmerülő kérdésekre, kételyekre válaszoló Dr. Csonki István, a Közép-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője a hallgatóság ellenállására reagálva, és a rendelkezésre álló technológiák rossz hatékonyságára utalva azzal zárta a több órás rendezvényt; „egyelőre nincs más, iszapevő rájákban gondolkozunk, de ezzel még rosszul állunk”.

A vízügy ígérete szerint a két fórumon felvetődött vélemények, javaslatok tükrében módosítják a terveket, amelyek ha elkészültek, újabb lakossági tájékoztatást tartanak.

 

A vízügy által a fórumon bemutatott ábrák:

A képen piros pontokkal jelölték a vizsgált szolgálati kikötők létesítésére szóba jöhető helyszíneket

 

A képen a piros pontok a javarészt betelt zagytereket mutatják, a Balaton vízterületére eső satírozott részek pedig a tervezett lepelkotrások helyszínei: Balatongyörök és Vonyarc előtt, a keszthelyi medencében, valamint Balatonfűzfő előtt. A háromból kettőre csak 2027 után kerülne sor.