Segítik a Balaton táplálását – indul az Eger-víz projekt (veol.hu)

A Balaton-felvidék és a Déli-Bakony egyik csodálatos természeti értéke a Balatont tápláló, mintegy 32 kilométer hosszú Eger-víz patak, amelynek vízhozama ijesztő mértékben csökken. A folyamat megállítása érdekében körvonalazódik egy térségi összefogás Márta István vezetésével, ami az idei évben már konkrét, megvalósítható programokat is kínál, az Eger-víz projekt márciusban elindul.

 

Az elmúlt év végén lapunkban már olvashattak a patak melletti tizenhárom település – Nagyvázsony, Pula, Öcs, Vigántpetend, Kapolcs, Taliándörögd, Monostorapáti, Hegyesd, Diszel-Tapolca, Gyulakeszi, Nemesgulács, Badacsonytördemic, Szigliget – és a régióban lévő több civil szervezet összefogásáról – írja a veol.hu.

Decemberben rendeztek ezzel kapcsolatos konferenciabeszélgetést Tapolcán, ahol a Kapolcsi Kulturális és Természetvédelmi Egylet alapítója és elnöke, Márta István az Eger-víz patakművészeti őrség projektvezetőjeként tartott előadást az előttük álló feladatokról. Akkor elhangzott, hogy 2023 tavasza és ősze között Eger-víz napok címmel 13 különleges ökoművészeti szombatot rendeznek a falvakban és azok környékén. A patak mentén a vízzel összefüggő kiállítások, land art-installációk felállítására is kísérletet tesz a projekt. A falvak lakosságának bevonásával elindul a „pataktakarítás”, a helyi iskolákban pedig edukációs programok kezdődnek, a szervezők reményei szerint hagyományteremtő jelleggel.

Márta István ezúttal arról tájékoztatta lapunkat, hogy március 22-én országos sajtótájékoztatóval startol el az Eger-víz projekt, majd április 1-én, szombaton délelőtt szemétszedéssel folytatódik a települések patak menti területein és vizes élőhelyein. Április 29-én rendezik meg az első Eger-víz napot (Kultúra hídja, hídkultúra című projekt) Nagyvázsonyban. Április 24-én kezdődik a Híd – Tájművészeti Ösvény alkotótábor Kapolcson, harmincadikán pedig 11 képzőművész patak melletti alkotásainak avatása lesz Kapolcson, Vigántpetenden és Monostorapátiban.

Márta István hozzátette, a részletes programokról még folynak a tárgyalások a közreműködőkkel és a településekkel, illetve azt is megtudtuk tőle, hogy tervben van az iskolákkal való együttműködés, valamint az a vándorkiállítás is, amelyet régi, archív fotókból komponálnának meg a Capa Központ segítségével.