Rózsaszínbe borult a keszthelyi Fő tér és a kastély (tvkeszthely.hu)

Rózsaszínbe borult egy estére Keszthely Fő tere és a Festetics-kastély tornya is. A Rózsaszín Fények Éjszakája a Giro d’Italia kerékpáros versenyhez kötődik, mely 100 nap múlva rajtol Budapestről. Magyarország 30 ikonikus épülete kapott rózsaszín fényfestést, mint a Lánchíd, a Szabadság-szobor vagy a Tihanyi Apátság.

Rózsaszínbe borult a Városháza, a Szentháromságszobor és a Vajda János Gimnázium is. Az attrakcióra többen is kíváncsiak voltak. Akadtak olyanok is, akik kifejezetten azért látogattak el a helyszínre, hogy megcsodálják a fényeket.

„Igazából nem szoktam követni, de azért most ez már úgy felvillanyozott egy kicsit ez a készülődés is ez a tényleg ráhangolódás. Ezzel a 100 nappal ezzel a mai nap is a tömegkommunikáció is ezzel foglalkozott. Úgyhogy ezért is jöttünk fel, megnézni. Tehát elindult bennünk is egy kis pezsgés valószínűleg.” – mondta el Hetényi Miklós a tvkeszthely.hu-nak.

A verseny színválasztása nem annyira közismert. A viadal színe azért lett a rózsaszín, mert a Girót életre hívó sportnapilapot eredetileg és ma is rózsaszínű papírra nyomják. Ide vezethető vissza, hogy 100 nappal a rajt előtt rózsaszínű világítást kapnak az adott évi útvonal városainak ikonikus épületei. A lakosság szerint ez több szempontból is érdekes lehet.

„Ez turisztikailag is és más viszonylatban is jó. Jó dolog, hogy világszintű versenyben is részt vesz így Keszthely is és Magyarország is.” – vélekedett Kutas Jakab.

Az országban összesen 30 ikonikus épületet világítottak meg, többek között Budapesten a Hősök terét, Győrben a Jedlik-hidat vagy Nagykanizsán a Csónakázó-tó kilátóját is. Keszthelyen a Festetics-kastélyt is érinteni fogja a verseny útvonala, így erre az éjszakára ennek tornya is rózsaszínű fényt kapott. Az útvonal terv szerint az érkező kerékpárosok Gyenesdiás irányából fognak érkezni.

„A kastélyt fogja megkerülni a körverseny, a Szalasztó utcán fog feljönni. Sajnos a Fő térre nem, de a kastélyt mindenképpen. Tehát a Festetics-kastély az szerepelni fog a versenyen. A médiaközvetítők fogják tudni mutatni a háttérbe, úgyhogy a kastély nem maradhatott ebből ki.” – ismertette Őry Rozália kabinetvezető.

A Giro d’Italia a második legrangosabb kerékpáros körverseny a Tour de France után. A versenyzők három héten keresztül járják be elsősorban Olaszországot és a  környező országokat. Idén a mezőny Budapestről rajtol május 9-én. Hazánkban 62 települést érint a megmérettetés útvonala. A Balaton mellett május 11-én haladnak el, a hazai szakasz Nagykanizsán ér véget.

Videó: tvkeszthely.hu