Romantikus hétvége felvonulással (balatonfured.hu)

Újra időutazás Füreden, szeptember 22-23-án. A reformkor jegyében kosztümös felvonulás, kulturális és gasztronómiai programok. Ismét egy füredi hétvége a reformkor hangulatában. Korhű helyszín, az 1800-as évek miliőjét idéző programok kirakodóvásárral, bál és koncertek. Itt lesz a Csík Zenekar és szeptember 21-én megrendezik az első Füredi Fiatalok Napját. 

A rendezvénysorozat kétségkívül leglátványosabb attrakciója ezúttal is a hagyományos hintós felvonulás lesz. A korhű ruhába öltözött menet szeptember 22-én, szombaton, egy órakor indul a Szent István térről a Tagore sétányra, ahol ünnepélyes megnyitóval veszi kezdetét a fesztivál.

Először a rendezvény történetében megrendezik a Füredi Fiatalok Napját. Helyismereti vetélkedő, sétahajózás, vírusvideók vetítése és értékelése, szavalóverseny várja a diákokat – írja a város honlapja.

Egész hétvégén lehet korhű ruhába öltözve grasszálni a parton, bálozni, finom ételeket kóstolni, elképzelni, milyen is lehetett itt Blaha Lujza, Jókai Mór, gróf Széchenyi István idejében. (Reformkori ruhákat a Blaha utcai Tourinform Irodában lehet kölcsönözni szeptember 19-21. között.)

A fesztiválon több zenei program várja az érdeklődőket. Színpadra lép a méltán közkedvelt Csík Zenekar, koncertet ad Orosz Zoltán harmonikaművész, a Szerenád Cigányzenekar pedig a móló végén húzza majd a talpalávalót. A népi és iparművészeti vásár mellett lesz a gyerekeknek játszóház és bábelőadás, a nagyobbaknak kinyit a Vaszary Alkotóműhely. A felnőttek Prágay János: A magyar forradalom című kötetének bemutatóján vehetnek részt, kávéházi szalonban beszélgethetnek, lesz reformkori séta és persze borkóstolás.
Az 1848-as forradalom és szabadságharc 170 éves évfordulója jegyében reformkori bált is rendeznek, a hangulatról a The Beat Bulls Zenekar gondoskodik.

Az előző évekhez hasonlóan idén is megrendezik a Romantikus Reformkor Szakácsmestere versenyt, amelyen amatőrök és profik egyaránt indulhatnak reformkori receptek alapján készített ételekkel. A Hotel Astoriában egy négytagú zsűri dönt majd az ételekről. Jelentkezni szeptember 17-ig lehet a tdm@balatonfured.info.hu címen.

A szeptember 21-23. között zajló fesztivál részletes programja itt.

13 évvel ezelőtt, a fesztiválnak a szezon meghosszabbításán túl az volt a célja, hogy a viseletek, a korabeli zene, az irodalmi részletek, táncok segítségével visszaidézze a XIX. század varázsát, a reformkor hangulatát. A látványos múltidézés idővel a város egyik meghatározó programjává vált.