Restaurálták a csopaki Víg Molnár Csárda vízimalom-kerekét (likebalaton.hu)

Restaurálás során új tengelyt, küllőket és lapátokat kapott a csopaki Víg Molnár Csárda vízimalom-kereke. A csárda azért is különleges hely, mert nemrég felkerült a Michelin-ajánlással büszkélkedő vendéglátóhelyek listájára. Az új tulajdonosok számára fontos az értékmentés – írja a likebalaton.hu.

Újra mozgásba lendül a restaurált kerék Csopakon (Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu)

 

Traktorral emelték ki, majd helyezték vissza a 4 méter átmérőjű “alulcsapott” vízikerék tengelyét Csopakon. A 170 cm hosszú és 41 cm átmérőjű tengelyt egy nagyobb tölgyfából esztergálta Tamás Péter országos hírű malomrestaurátor.

A mester helyreállította a Balaton-felvidéki malmokra jellemző csillag alakban csapolt küllőket és a törött lapátokat is. Így újra működöképes a Séd-patak által mozgatott szerkezet. Igaz, a gyakori szárazság miatt mostantól egy elektromos motor mozgatja majd a kereket.

 

Mindenki ott fényképezkedik

Nem sok helyen adódik lehetőség egyszerre elkölteni egy finom ételt, mellette pedig közvetlen közelről megfigyelni a helytörténet élő mementóját. A Víg Molnár Csárda egyszerre vendéglátóhely és interaktív bemutatótér. Sokan állnak meg a kíváncsiság miatt is: vajon működik ez a vízikerék?

– Fontos számunkra, hogy a szerkezet működjön. Nyáron mindenki ott fényképezkedik. Sokszor apukák, nagypapák magyarázzák a kicsiknek a kerék funkcióját. Jó látni a generációk közötti kommunikációt – mondja Neri Esztella budapesti tulajdonos, aki férjével 2022-ben vásárolta meg a vendéglátóhelyet a csopaki Lock családtól. (Ők 11 évig üzemeltették és vitték magas színvonalon a csárda konyháját.)

 

Gondozni kell a kereket

– Mi például soha nem láttuk ezt a kereket mozgásban. A tengely elgombásodott, a küllők szétestek, és az egész leült a meder aljára. Eltörtek a lapátok, a központi agy is összetört. Úgy gondoltuk, hogy ez lesz az első dolog, amit felújítunk. Egy villanymotor fogja lassan forgatni, valamint egy szivattyú a zsilip előtti térből vizet csepegtet a lapátokra, és olyan hatása lesz, mintha a Séd-patak hajtaná az egészet

– magyarázza Esztella.

Mint mondja, a kerékcsapok ékelését évente kétszer kell ellenőrizni, mert ahogy szárad a fa, mindig utána kell igazítani. A kereket olajozni kell, és rendszeresen tisztítani magasnyomású mosóval.

Kivételes vendéglátóhely: magyar csárda, amely Michelin-ajánlással rendelkezik (Fotó: Krausz Andrea/likeBalaton.hu)

 

Valóban vízimalom volt

Az Árpád-korban királyi birtokként kezelt szőlőkön kívül Csopakon fontos szerepe volt a vízimalmoknak. A Víg Molnár Csárda a volt Nedo-vízimalom átalakításával nyerte el mai formáját. Helyén 1828-ban a Szép Juhásznéhoz címzett csárda állt.

A Nosztori-völgy északi végében karsztvíz forrásokból eredő Séd-patak, a Csopaki-séd, társnevén Nosztori-patak gyorsan áramló vize több vízimalom kerekét forgatta. A XVIII. században a somogyi partról dereglyéken szállított gabonát is őröltek hat egykori csopaki malomban, írja Rácz János nyelvész a Füredi História 2017-es számában.

– A feljegyzések szerint 1968-tól működött itt vendéglátó egység.

 

A kerék mellé már régebben lakóházat, majd vendéglőt éptettek. 1970-es kép a Víg Molnár Csárdáról (Fotó: Fortepan/Bauer Sándor)

 

Előtte államosították és bezárták a csopaki malmokat. Szerencsére közülük a Plul-malom megmaradt, látogatható ipari műemlék és nagyon szép – mondja Neri Esztella. Mint meséli, a hetvenes évek után sokáig üresen állt a Víg Molnár Csárda, borzasztó állapotok uralkodtak benne, de aztán a helyi Lock család vette át, és működtette több mint egy évtizeden keresztül.

Nem hitték el, hogy Michelin-jelölést kaptak

A csárda jó forgalommal büszkélkedhet. A magyar klasszikus ételek, a borkínálat és a mediterrán hangulat egész évben vendégeket generál. 2022 őszén felkerültek a Michelin-ajánlással büszkélkedő vendéglátóhelyek listájára, amit maguk a tulajdonosok örömmel és meglepetéssel fogadtak. (A világhírű Michelin-kalauz ellenőrei általában inkognitóban tesztelik az éttermeket.)

– Szeptemberben kaptunk egy e-mailt, amelyben meghívtak minket a budapesti Michelin-gálára, de nem is hittük el igazán, hogy a csárda, amit nemrég vettünk át, elismerésben részesülhet. Ráadásul vidéki vendéglátóhelyek addig még nem igazán kaptak jelölést. Csak akkor tudatosodott bennünk, hogy megvan, amikor megkaptuk a plakettet – meséli nevetve Esztella. Majd megjegyzi: mindez nagy súly is a vállukon. Most még precízebben oda kell figyelni a külsőségekre és az ételekre is. De a magyaros kínálaton továbbra sem szeretnének változtatni.

Ízek, Borok, Balaton

A csárda tulajdonosai bíznak abban, hogy Csopakon is vendégeket generál a veszprémi Európa Kulturális Fővárosa programsorozat. Májusban nyári étlappal indítják a szezont, ahol új séf irányítja a konyhai munkákat.

– Jó ötletei vannak, szereti a magyar ételeket, cukrászatot is tanult, ezért szeretne új desszerteket is beemelni a kínálatba – fogalmaz a tulajdonosnő. Neri Esztella szerint ugyanúgy megtalálható lesz az étlapon a halászlé, a túrós csusza, a csülök, a vadas, és a mákos nudli, mint korábban. Hiszen ezekért mindig visszatérnek a vendégek.

– A magyar konyha klasszikus ételeit meg kell szerettetni a fiatalokkal. Ezért a túrós csusza nálunk olaszos lasagne tésztából készül. De ugyanúgy tejfölösen, házi túróval és rengeteg húsos szalonnapörccel tálaljuk. Persze ügyesen meg kell tartani az étel összhangját, harmóniáját, miközben figyelünk a tányér szépségére is. Szlogenünk pedig az “Ízek, Borok, Balaton” – emeli ki Esztella.

 

Olasz molnárok voltak

Neri Esztella és férje olasz származásúak. Mint Esztella mondja, különös dologgal ajándékozta meg őket a sors. Párja felmenői ugyanis molnárok voltak. Az olaszoknál hagyomány, hogy nevükben is viselik az ősi mesterséget.

Párja édesapjának sírkövén is szerepel, a romagna dialektusban használt „Mulnaren” elnevezés. Most pedig a fiú kapott egy magyar malmot… – írja a likebalaton.hu.