Rengeteg felfedezni valót tartogat a Keszthelyi-hegység (zaol.hu)

Varázslatos világba csöppen az ember, ha őszi kirándulásokra indul. A zöld lombokat már piros, sárga, barna levelek színesítik, s a napsugár melengetően bukkan elő a fák közül. Ha pedig még egy kilátóba is felmegyünk, elénk tárul a csodás táj. A Keszthelyi-hegység is megannyi felfedezni vágyó hellyel várja a túrázókat.

Fotó: Keszey Ágnes / zaol.hu

“Nyáron ne járj az erdőn. Őszre várj
mikor fel nem verik turista-szók,
arany ruhába öltözik a táj
s a magasból megjő a halk pirók.

Szél jár feletted, hosszú sóhajú,
bágyadt sugár becézi vén szíved,
s a bronz erdő, a Tizian-hajú,
füledbe súgja: Most vagyok tied.”

– írja Áprily Lajos Az őszre várj című versében. S valóban, az őszi táj lenyűgöző. Aki túrázni indul, egyszerre tesz teste edzéséért és lelke erősítéséért.

A Keszthely környéki erdőkben kisebb-nagyobb utakra indulhatunk, s ha szeretnénk felfedezni a vidéket, a térségbeli Tourinform-irodákban ingyenes kiadványokat is találhatunk, melyek tartalmazzák a különböző nehézségű túraútvonalak leírását. A néhány óra alatt bejárható utak során kedvünknek, edzettségünknek és időnknek megfelelő távolságú és nehézségű erdei sétákat tehetünk, megismerkedve a tájjal és a természeti értékekkel. Tanösvények is várják az erdőjárókat, a kilátók tetejéről pedig szemünk elé tárul a balatoni táj.

A lehetőségek gazdag tárházából mi most csak néhány célpontot ajánlunk. Kezdjük utunkat Gyenesdiáson: a Nagymezőn pihenésre is lehetőség nyílik, a sportosabbakat pedig várja az innen induló erdei tornapálya. Két kilátó is van ennek közelében: a Festetics és a Berzsenyi. A szélvájta üreg, a Vadlánlik, vagy az egykori kőbánya gödre is felfedezésre vár.

A szomszédos településen, Vonyarcvashegyen érdemes felkeresni a Cser-Völgyi pihenőhelyet, megmászni a Kitaibel Pál-kilátót, végigjárni a kálváriát a Fénykereszthez vezető úton, de ugyancsak gyönyörködhetünk az elénk táruló tájban a Szent Mihály-domb tetejéről, ahol hazánk egyetlen halászkápolnája áll.

Balatongyörökön járva kihagyhatatlan a Szépkilátó a Római forrással, szusszanhatunk egyet a Bélapi pihenőnél, s három kilátó: a Batsányi, a Bél Mátyás, s a Padkűi is megmászásra érdemes.

A gyermekeket – és természetesen szüleiket – a Pele apó tanösvény várja, Balatongyörök és Balatonederics között. A nyolc és fél kilométeres, 38 állomásból álló út akár több rövidebb körúttal is bejárható.

Több érdekességet is felfedezhet a vándor Vállusról Balatongyörök közeléből indulva: Büdöskút közelében rejti az erdő a térség egyik különleges helyét, a katonai szolgálatot teljesítő kutyák temetőjét, majd ettől nem messze megízlelhető a Szent Miklós-forrás üde és friss vize – gyűjtötte össze a látnivalókat a zaol.hu.

S a térségi táj és az erdő még rengeteg felfedezésre érdemes utat és helyet rejt, érdemes felkerekedni néhány órára.