Rengeteg 20 kiló körüli pontyfogásáról érkezik hír (hirtv.hu)

Évek óta folyamatosan nő a balatoni horgászok száma. Van hal a tóban, és most már az is látszik, hogy nagyméretű pontyokat is lehet fogni. A Balaton horgász célú fejlesztése a balatoni halgazdálkodási vállalat feladata, az eredményekről a Siófokon tartott horgászkonferencián számoltak be.

Jelenleg a halgazdálkodási törvény kisebb módosításain dolgozik az Agrárminisztérium, de javaslatokat várnak a horgászszövetségektől is – mondta Bitay Márton Örs a horgászkonferencián.

„A kiigazításoknak a döntő többsége az azokat a jogviszonyokat rendezi, ami az egyéni horgász és a horgászszövetségek közötti viszonyokat hivatott valamilyen módon, valamilyen formában a törvényben rendezni. Külön kitérünk arra is, hogy a horgászatból származó bevételekkel miként és hogyan lehet gazdálkodni, hogy oszlik ez meg a horgászszövetségek és az állami halgazdálkodási feladatok között” – jegyezte meg az állami földügyekért felelős államtitkár.

Az elmúlt években többször módosították a balatoni horgászrendet. Az egyik legnagyobb változás a bojlis, behúzó horgászat engedélyezése volt, ennek már látszanak a pozitív hatásai. Rengeteg 20 kilogramm körüli pontyfogásáról érkezik hír, a legnagyobb eddig 31 kilogrammos volt.

„Egy helyi általános horgászmódszerrel horgászó horgász lehet, hogy életében egy ilyet fog. De a remény, hogy bent van a vízben, és látja, hogy ott van bent, ez mindenképpen sarkallja, ösztönzi arra, hogy engedélyt váltson, és eljöjjön a Balaton partjára. Tehát az a két nagy bojlis horgász verseny, ami tavasszal és ősszel megtörténik, és az év közben horgászó bojlis horgászok fotói nyomán érezhetően megnőtt az érdeklődés a balatoni pontyhorgászat irányába. Két éve a Szent István Egyetemmel közreműködve mesterséges süllőfészek kifejlesztése indult el, amivel jók a tapasztalatok” – emelte ki Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

A Balatonon horgászcélú halgazdálkodás folyik. Nem csak halat telepítenek, hanem például a süllők szaporodását is próbálják mesterségesen elősegíteni.

„Vannak horgászturisztikai célú projektek is, ebből az egyik, ami hamarosan be fog fejeződni, az a keszthelyi horgászcentrumunknak a létrehozása, ott most már 16 apartman felépült állapotban van, külső-belső munkák vannak vissza, és várhatóan jövő év kora nyári időszakától kezdve üzemeltetni tudjuk majd” – mondta Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.

Tavaly 85 ezer horgászjegyet értékesítettek a Balatonon, 10 százalékkal többet mint előző évben. A halgazdálkodási vállalat évente legalább 300 tonna pontyot, és más halféléket is telepít a tóba, hogy pótolják a horgászok által kifogott mennyiséget.

A cikk a HírTV kapcsolódó videójával itt található.