Rendhagyó tanóra a tapolcai menhelyen (veol.hu)

Az állatok világnapján a Bárdos Lajos Általános Iskola Batsányi János tagintézmény diákjai az állattartással kapcsolatos tudnivalókkal ismerkedtek az iskolában és az Assisi Szent Ferenc menhelyen.

Az iskolában az alsó tagozatosok Molnár András rendőr őrnagytól tájékoztatót kaptak az állatvédelemről, Bódis István rendőr zászlós kutyás bemutatót tartott, Komjáthy Luca állatorvos-hallgató pedig az állattartás fontosságáról beszélt. A menhelyen a vezető, Ulrike Vollner elmondta a negyedik osztályos diákoknak: a kutya társ, de felelősséggel szabad csak örökbe fogadni.

A húszéves menhelyen most 110 kutya és 50 macska van, évente több száz ivartalanítást végzünk, hogy megakadályozzuk a nem kívánt szaporulatot. Ennek látható már az eredménye a környéken. Nálunk vidámak a kutyák, nagy területen, kulturált körülmények között élhetnek. Néhány pályázati támogatás kivételével adományokból tartjuk fenn a menhelyet – mondta a lapnak Ulrike Vollner. Azt ajánlotta, hogy aki kutyát szeretne, az biztosítson védencének kertet és megfelelő kerítést, legyen tudatában, hogy a kutya tartása törődést és időt igényel.

Varga Ottó nyugalmazott állatorvos két évtizede dolgozik a menhelyen.

A gyerekeknek igyekeztem megmagyarázni, hogy felelősen döntsenek egy kis kutya vagy macska örökbe fogadásáról, hiszen lehet, hogy védencük nem olyan lesz, amilyet elképzeltek, akkor pedig újra menhelyre kerül. A környékről sok vemhes, kóbor állat kerül be ide ősszel, amikor a nyaralásból visszautazók a befogadott állatokat magukra hagyják. Azok nincsenek ivartalanítva sem, így csak emelkedik a felesleges szaporulat – mondta az orvos, aki tanácsokkal is szolgált a gyerekeknek. Beszélt az ivartalanítás fontosságáról, az állatok lehetséges, az embereket is veszélyeztethető betegségeiről, és ennek kapcsán szólt arról, hogy miért nem szerencsés egy ágyban aludni a kis kedvencekkel.

A cikk folytatása itt elolvasható.