Rekreációs közpark épült Sümegen sok játékkal és növénnyel (veol.hu)

A sümegi tanuszoda melletti területen kialakított Pannon park kivitelezése idén nyáron indult, az eltelt hozzávetőlegesen 200 nap alatt elkészültek a játszóterek, sétányok, növényültetések – írja a veol.hu.


A múlt héten elkezdődött a műszaki átadás, az elhangzottak szerint a park területén már meglevő fák, cserjék közül, amit lehetett, meghagytak. Sőt, például a futókör egyes kanyarulatait is a növényekhez igazították. Megmaradtak a területre jellemző cserjék, a sárga színű, apró gyümölcsű ringló szilvát termő fák és más nagyobbak, amelyek árnyat adnak a területen. De a mostoha körülmények között levő, bozótos, hozzávetőlegesen három hektáros területen az irtást követően több, mint 100 fát ültettek el, ötezer cserjét, hétezer tő évelőt és 17,5 ezer négyzetméternyi területen készült el a füvesítés.

A parkban öt kültéri fitnesz eszközt állítottak fel, egy közel 400 méter hosszú futókört alakítottak ki, amelyet speciális, ízület kímélő gumiborítással láttak el.

A sportolóktól azt kérik, hogy csak erre a célra készült futócipőben használják. Mellette zárt kutyafuttató épült agility elemekkel. Több, mint ezer négyzetméter területű, burkolt sétautat alakítottak ki, 800 négyzetméternyi szórt kavicsos sétány készült, padokat, hulladékgyűjtőket helyeztek el, a város csapadékvizét levezető árok felett két híd épült. Két játszótér várja a gyerekeket, a 6-12 évesek számára lengőhintát, fészekhintát, libikókát, klasszikus hintát, hajó alakú vár mászókát helyeztek el. A kisebbek részére épült játszótéren, ahol régebben a városi strand nagy medencéje állt, állatfigurás játékok, hinta, aranymosó található.

A parkban kialakítottak gépkocsi megálló helyet, és bár nem a projekt része, de hamarosan készül egy épület, amelyben a park működtetéséhez szükséges raktárt, mosdót alakítanak ki. Az épület közmű kiállásai már elkészültek, amint az öntözéshez szükséges vízvételi csatlakozási pontok szintén. Két, intenzív telepítésű növény ágyásban beépített öntöző rendszer biztosítja majd a locsolást.

A vasúttal szomszédos területen széles, fákból és cserjékből álló védősávot alakítottak ki. Hamarosan elültetik a sövény labirintus növényeit is. A 12 méter átmérőjű, kör alakú labirintust gyorsan növő, turkesztáni szilből alakítják ki.

A polgármester felhívja a figyelmüket azoknak, akik már használják a parkot, hogy azt óvatosan tegyék, hiszen még egyes munkálatok folyamatban vannak. Reményei szerint tavasszal ünnepélyes átadást is lehet már tartani a parkban. Akár a Zöld város II. projekt átadásával együtt, hiszen április közepére az is elkészülhet. A két nagy fejlesztéssel a belváros és a rekreációs park is elkészül, az nagy fejlődést jelet a város történetében. A Pannon park mellett hamarosan épülő kézilabda munkacsarnok területét is átadták a napokban a kivitelezőnek. Jó esetben a jövő év végére elkészül a csarnok – írja a veol.hu.