Rekordszámú nevező a Balaton-szupermaratonon (hirtv.hu)

Rekordszámban, majdnem 3 ezren vesznek részt idén a Balatont megkerülő futóversenyen. A szupermaraton útvonalát a magas vízállás miatt több helyen módosítani kellett.

Plusz 5 fokban készülődtek csütörtök reggel a futók a siófoki rajtra. A Spuri Balaton Szupermaratonra idén rekordszámban neveztek, több mint 2700-an.

„A futásban mindig van szépség. Én még a Balaton körül sosem futottam, ez az első alkalom. Egy éve kezdtem a futást, és gondoltam, itt a lehetőség, akkor megragadom, és indulok párban a barátommal” – fejtette ki a verseny kezdete előtt egy nevező.

A 4 napos versenyre 14 országból 100 külföldi versenyző érkezett. A mezőnyt félezer autóval kísérik a szervezők.

„Mi az Elszabadult Anyák vagyunk Zalaegerszegről, Katának és nekem is három gyermekünk van, és amikor eljárunk futni, akkor tényleg egy picit időt lopunk a családtól, és elszabadulunk tőlük, és most itt a Balaton körül fogjuk ezt megtenni négy napon át” – mondta egy hölgy.

A Balaton magas vízállása miatt több helyen is módosítani kellett az útvonalat.

„Kicsit izgulunk, hogy hány helyen van kinn a Balaton, mert ugye egy pár napja még sok helyen kinn volt, de hát a Balaton ilyen, minden évszakban más és más arcát mutatja. Az elmúlt 10 év alatt, amikor futottunk, szinte nem volt két egyforma nap: volt –3 fok és hóesés és 16 fokos kánikula, amikor mindenki rövidben futott,. Ez a szép ebben a versenyben” – emelte ki Kocsis Árpád, a 11. Spuri Balaton Szupermaraton versenyigazgatója a Hír TV-nek.

A Balatont megkerülő verseny 196 kilométeres távját 350-en egyedül futják végig, 6-an közülük mind a tíz eddigi Balaton-szupermaratont teljesítették.