Rekordméretű halat fogtak Badacsonyban

23,80 kg súlyú  tőponty került horogra Badacsonynál.  A szerencsés sporthorgászok a máig ismert legnagyobb balatoni pontyot akasztották meg, azóta, hogy a tónál lehetőség nyílt behúzós horgászatra.

A kapitális ponty tavaly áprilisban, az első Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa(IBCC )záró napján akadt Tulipán Tibor horgára Révfülöpön, aki az akkor 23,60 kg-ot nyomó tövessel megnyerte a verseny legnagyobb haláért járó elismerést – mondta el érdeklődésünkre Nagy Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. horgászati ágazatvezetője.

Az akkori versenyen készült fotókat látva egy balatoni horgász jelezte, hogy 2014 májusában ugyanezt a halat már megfogta Balatonlellén – akkor 22,50 kilogrammot nyomott a ponty. Mint első igazolt horogra kerítő felkérést kapott arra, hogy elkeresztelje  a  pontyot, aki a „Töves Lelle” nevet kapta. A hal ˝vezetékneve˝ a formájára, az ˝utóneve˝ pedig az első megfogása helyére utal – mondta a szakember, aki a hal különös és egyedi ismertetőjelét is elárulta:  egy ötös pikkelycsavarról van szó, ami a testének jobb oldalán, a kopoltyúfedő mellett található.

A kopoltyús nem lett óvatosabb az elmúlt két év kalandjai után sem : a minap ismét besétált a „kelepcébe”, azaz  Németh Valter és horgásztársa Szeli Norbert pontyzsákjába. A két horgász,amint meglátta, hogy rendkívüli fogásról van szó, jelezték azt a halgazdálkodási társaságnak. A fogásért és a rendkívül kíméletes bánásmódért egy jövő évi egyhetes behúzós horgászati lehetőséggel ajándékozta meg a párost a halgazdálkodási társaság.

A halat visszaengedték a tóba, meghagyva a lehetőségét annak, hogy újra horogra akadjon és másoknak is szerencsét hozzon. A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. ugyanis éves balatoni területi jegyet ajándékoz Töves Lelle kifogójának.

 

(12:23)