Rekordmeleg november – Keszthelyen is megtelt a Balaton part az elmúlt napokban (tvkeszthely.hu)

Sorra dőltek meg az országos melegrekordok idén ősszel. Októberben és novemberben is a megszokotthoz képest jóval melegebb volt. A kellemes időt sokan kihasználják Keszthelyen is, az elmúlt napokban megtelt a Balaton-part. Az OMSZ előrejelzése szerint egyelőre jelentős lehűlésre nem kell számítani.

Az évszaknál jóval melegebb időben sok család tölti a szabadban a napjait. A keszthelyi Balaton-parton is kihasználták a helyiek és a vendégek is a szép időt, a játszóteret családok népesítették be. A gyerekek és a szülők is nagy örömmel fogadták a kora őszre jellemző időjárást.

„Mi nagyon élvezzük, hogy így a gyerekekkel is több programot tudunk a szabadban csinálni. Ugyanakkor azért aggódunk a környezet állapota miatt, hogy ez vajon csak egy ilyen egyszeri jelenség, vagy a globális felmelegedés okozhatja ezt.” – mondta egy budapesti anyuka, Szabó Franciska.

Az elmúlt hetekben sorra dőltek meg a melegrekordok hazánkban. November első napjaiban 25,8 fokot mértek Hajdú-Bihar megyében, október végén pedig 27,8 fokot mutatott a hőmérő a Csongrád megyei Kübekházán. Keszthelyen is jóval melegebb van az ilyenkor megszokottnál, ennek azonban árnyoldalai is vannak.

„Abból a szempontból nagyon jó, hogy tényleg sokat lehet kint lenni a gyerekekkel, de szerintem a betegségek miatt nem biztos, hogy a legkedvezőbb, hogy ilyen sokáig ilyen meleg van. A vírusok szerintem, ugyanúgy, mint tavasszal is, mikor jobb idő van, előjönnek, szerintem most meg tovább tart ez a szezon.” – tette hozzá egy keszthelyi édesanya, Ságvári Zsófia.

A Balaton-partot családok népesítették be a hétvégén. Volt, aki kutyát sétáltatott, mások hattyút etettek a kissé ködös, de kellemes időben. A november 1-i hosszú hétvégét is sokan töltötték a városban vagy a környékén, ők hazautazás előtt tettek még egy sétát a parton.

„Mi is így gondoljuk, hogy elég szép időt fogtunk ki a hétvégén. Sétára, túrázásra, és mellé még egy kis wellness is becsúszott itt a környező vidéken.” – tájékoztatott egy budapesti vendég, Szabó Csaba.

A parti lángosozónál is nagy volt a forgalom, népszerű volt a lángos és a kürtős kalács is. A kellemes időjárás a kereskedőknek is kedvez, hiszen ilyenkor jóval többen sétálnak a Balaton-parton, és szívesen megállnak harapnivalóért.

„Sokan jönnek le a Balaton-partra sétálni, úgyhogy nekünk is jobb a forgalmunk, mint az elmúlt években. Ez az eddigi legjobb novemberünk, reméljük a következő időben is szép idő lesz.” – emelte ki egy lángossütő, Vajda Veronika.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat adatai szerint az évnek ebben a szakában az átlagos napi hőmérséklet 11 fok, éjszaka pedig 3-4 fok felelne meg a megszokottnak. Ehhez képest akár 10-15 fokkal is melegebb volt az elmúlt hetekben. Az OMSZ előrejelzése szerint a következő egy hétben sem kell hidegre számítani.

„Tartósan déli-délnyugati áramlás alakult ki a közép-európai térségben, és ezzel érkezett bizony az ilyenkor szokásosnál mintegy 8-10 , esetenként 12-13 fokkal melegebb levegő. Most pedig egy anticiklon nyugati peremén vagyunk, továbbra is száraz és meleg levegő érkezik fölénk, azonban valamelyest mérséklődik a nappali felmelegedés a következő napokban. Számottevő csapadék továbbra sem várható.” – tájékoztatott Csonka Tamás, az Országos Meteorológiai Szolgálat ügyeletes meteorológusa.

A lehűlés ellenére az ilyenkor megszokotthoz képest melegebb időjárás várható a következő 8-10 napban is – tájékoztatott a meteorológiai szolgálat.

A Keszthelyi TV híradása itt megtekinthető.