Rekordbírság a Balatonon (pecaverzum.hu)

Megszületett a 2022-es esztendő eddigi legsúlyosabb ítélete, amit szabálytalan balatoni horgász ellen hoztak. 

A Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. (BHNp Zrt.) honlapjára napi szinten kerülnek fel a szabálytalan horgászok ellen hozott halvédelmi bírságokról szóló határozatok. A végzéseket a szabályszegő személy lakhelyéhez tartozó illetékes kormányhivatalok halgazdálkodási hatósága szabja ki – írja a pecaverzum.hu.

2022 első tíz hónapjában összesen 144 esetben töltöttek fel jogerős határozatot, a bírságok összértéke meghaladja az 5,2 millió forintot.

A kiszabott fizetendő összegek alsó határa 10 ezer forint, ennél kisebbet nem szoktak kiszabni. Azonban a cselekmény súlyától és a horgász „előéletétől” függően jóval nagyobb összegek is meg szoktak jelenni a kormányhivatali határozatokban.

A Balatonon az idei évben ez idáig 112.500 forintos halvédelmi bírság, valamint 18 hónapos horgászattól való eltiltás volt a legsúlyosabb ítélet, amit R. S. lengyeltóti lakos kapott, amiért 2022. április 23-án a Keleti-Bozót-csatornán eltiltás alatt, engedély nélkül horgászott.

Most azonban még ennél is mélyebben a pénztárcájába kell nyúlnia egy másik renitens pecásnak.

„A Pest Megyei Halgazdálkodási Hatóság 160.000 forint halvédelmi bírsággal, valamint 6 hónapos horgászattól való eltiltással sújtotta Cs. P. budapesti lakost, aki 2022. 09. 26-án a Balatonon, Csopakon horgászott, és megtartott négy pontyot, amelyeket nem vezette be a fogási naplójába”.

2021-ben 354 ezer forintos bírság és 28 hónapos eltiltás volt a rekord, amit Z. Gy. balatonmáriafürdői lakos kapott, amiért Balatonmáriafürdő térségében engedély nélkül, eltiltási időszakban, egy időben három horgászbottal horgászott, melyek közül két botot behúzott.