Rekord született a tihanyi Gardálián: negyven csapat főzte a halászlét (veol.hu)

Minden eddiginél több, 40 csapat érkezett az ország minden részéről a 18. Gardáliára, amit november 15-17 között szervezett meg Tihanyban az önkormányzat és a helyi borrend, Kontrát Károly országgyűlési képviselő fővédnökségével.

A rendezvényt, ami emléket állított a balatoni halászatnak, sok ezer ember felkereste, és díszvendége Csopak volt.

Kitűnő hangulatban fogadta a tihanyi hajóállomáson a vendégeket Vesztergám Mikós tárogatóművész, ahonnan a gardák múltbeli vermelőhelyéhez, a Tihanyi-kúthoz nosztalgiahajózásra futott ki a Szigliget. A hajón Kis Miklós Zsolt államtitkár a Gardáliát a balatoni idegenforgalom egyik kiemelkedő, példaértékű eseményének nevezte, ami rengeteg vendéget vonz ilyenkor is a tóhoz. Ambrus Tibor, Csopak polgármestere örömmel szólt arról, hogy díszvendégek lehetnek. Mindkét településen a Balaton, a hal, a bor, a gasztronómia meghatározó az idegenforgalomban.

Tósoki Imre polgármester elmondta, Csopak és Tihany képviselte hazánkból a Városok és Falvak Szövetségét Moszkvában tavaly, majd felidézte, 18 évvel ezelőtt helyi vállalkozók és borosgazda kezdte el a múlt előtt tisztelgő Gardáliát. Tihanyban büszkék halászmúltjukra, az emberekre, akik így keresték a kenyerüket, és évszázadokon át egyik legfontosabb megélhetési forrás a hal, a garda volt, ami a hideg, tíz fok alatti vízben, a Tihanyi-kútban szokott összegyűlni. A magas hőmérséklet már nem kedvez a halnak, így az már ritkaság. A köszöntők után megkoszorúzták a Balatont, és a halászok emlékére állított Garda szobrot, a Tihany-révben. Aztán a borlovagrendek, érdeklődők a Bencés Apátsághoz vonultak, ahol Korzenszky Richárd megáldotta az újbort és a halat.

A díszes menet a Visszhang-dombon kipróbálta a visszhangot, majd megkezdődött a halsütés. Így minden halat hetvenkétszer beirdaltak, hogy a legapróbb szálka is átsüljön. A halakat orgonavesszőre fűzték, mert így megmarad az eredeti íz, sós-pirospaprikás bundába forgatták, aztán meggyújtották a szőlővenyigét és ropogósra sütötték a halat. Kiderült, a ’60-as években a Tihanyi-kút 11 méteres vízében, 10 méter vastagságban halászták ezt a hal. A zsákmányt a nagy kerítőhálóval meghúzták, volt, hogy egyszerre 200 mázsát fogtak.

A gardaünnep Tihanyban pénteken kezdődött, amikor felavatták Beretvás Csanád szobrász, A kapáló nő című művét a Bujtor István Szabadtéri Színháznál. Átadták a Pro Tihany-díjakat Brandt Béla és Aradi István, korábbi alpolgármestereknek. A borlovagrend avatáson Ambrus Tibor, Csopak polgármesterét avatták a tihanyi borrend tagjai közé. Vasárnap Benke László mesterszakács-, és cukrász emlékére kiírt halászlé és halételek gasztro versenyén, rekord számú, 40 csapat főzte a különleges ételeket, mások mellett Tósoki Imre polgármester. A közönség számos érdekes programból válogathatott, volt geotúra, vidám műsort adott a Tihanyi Asszonykórus, a Csopak Táncegyüttes, Auth Csilla, és nosztalgia diszkóban, Bówly-Roll bálban is lehetett szórakozni.

A gyerekeket külön programokkal várták, kézműves játszóházzal, óriásbábokkal, mindemellett lehetett válogatni kézművesek, kirakodók portékáiból. A Bencés Apátság külön programmal csatlakozott a Gardáliához, amelynek kiemelkedő eseménye volt Erdő Péter bíboros hálaadó szentmiséje az apátságban – írja a veol.hu.