Rekord: 75 tonna halat fogtak ki a világ legnagyobb, balatoni pontyfogó versenyén

Véget ért a IX. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupa (IBCC). A közel 140 óra alatt rekord mennyiségű 75 tonna halat fogtak ki a világ legnagyobb, balatoni pontyfogó versenyén – áll a szervezők közleményében. (Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Facebook oldalán hozzáfűzött egy gondolatot a versenyhez.)

A verseny legnagyobb hala (Fotó: IBCC)

 

Április 22-én vette kezdetét a világ legnagyobb pontyfogó bajnoksága a Balaton körül. 21 országból, 255 csapat tette próbára horgásztudását, hogy a rendelkezésre álló közel egy hét alatt kifogják, majd egy fotó elkészítését követően visszaengedjék a horogra akadt pontyokat.

A csapatok nem panaszkodhattak, hiszen az időjárás kegyes volt hozzájuk, a kapások pedig egymást érték a Balaton szinte teljes partszakaszán. Mindezeknek – és a horgászok magas szintű technikai tudásának – köszönhetően idén rekord mennyiségű halat fogtak a pontyhorgászok. A tavalyi 30 tonnás összfogáshoz képest az idei évben 75845.60 kg-nyi, összesen 7872 darab nagytestű ponty akadt horogra! A legtöbb kifogott hallal büszkélkedő csapat a Nikl & Carp´R´Us 3 lett, amely 1337.24 kg-nyi fogással zárta a versenyt. A legnagyobb halat a Cereal Boilies csapat fogta, amelynek súlya 30.7 kg volt.

A verseny megálmodója, a The Fishing&Hunting csatorna tulajdonosa, Radu Morar örömmel zárta az eseményt. „Nehéz szavakat találni erre a fantasztikus teljesítményre. Hálával tartozunk minden támogatónknak, szponzorunknak, kollégánknak, nélkülük nem lenne ilyen sikeres ez a verseny. A GPS-adatokból tudjuk, hogy a horgászok mintegy 22.000 km-t tettek meg a vízen csónakjaikkal. Ez egy olyan hosszú út, mintha az Egyenlítő mentén a fél világot megkerülték volna. Eközben a világ másik fele – közel 100 országból a Fishing&Hunting adásain és az esemény live közvetítésén keresztül – őket és a rendkívüli teljesítményüket figyelte.  Gratulálok minden csapatnak, 2024-ben találkozunk a jubileumi, X. Nemzetközi Balatoni Pontyfogó Kupán” – mondta Radu Morar az esemény záróceremóniáján – áll a szervezők közleményében.

***

 

Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója a Facebook oldalán ennyit fűzött hozzá a versenyhez:

Az éppen lezajlott IBCC kapcsán, ha már nem érdemeltem zárszót a rendezvénytől, egyetlen gondolat engedtessék meg:
Ezúton szeretném megköszönni munkatársaimnak – tógazdáknak, halászoknak, a halőröknek, vezető kollégáimnak – valamint a balatoni horgásztársadalom javát adó, a szabályokat elfogadó és betartó nagy többségnek, akik munkájukkal, hobbijuk tisztességes gyakorlásával hozzájárultak ahhoz, hogy a világ legnagyobb pontyfogó versenyén szinte felfoghatatlanul nagy eredmények születhessenek.
És ne feledjétek, sőt: vegyétek le most kalapotokat:
AVE, PELSO!❤️❤️❤️