Rehabilitáltak három felhagyott temetőt Balatonfüreden

 

Egy elvadult tájat sikerült rendeznünk, és felújítottunk három felhagyott temetőt. Ez egy erős szellemi töltéssel rendelkező hely, egy emlékhely, amely egyben egy elmélyülésre késztető park is. Ez a kegyeleti hely igazi szíve és lelke a városnak, remélem sok-sok diák és közösségek is felkeresik majd a parkot

– mondta Bóka István polgármester a helyszínen tartott átadó ünnepségen.

A terület és a temetők rendezése 155 millió forintba került, amelyet hét különböző pályázati forrás biztosított. A 2017-ben kezdődő területrehabilitációhoz a helyi önkormányzat mellett a Balaton Fejlesztési Tanács és a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány adott támogatást. A beruházás a felekezetek hozzájárulása nélkül nem valósulhatott volna meg.

Kontrát Károly a térség országgyűlési képviselője úgy fogalmazott: egy közösségről sok mindent elárul, hogy miként gondol az elődökre, hogyan gondozza az emlékhelyeket. – Balatonfüredhez méltó ez a kegyeleti hely – vélekedett a képviselő.

Olti Ferenc a Zsidó Kiválóságok Háza vezetője kiemelte: jelentős történelmi múltja van a zsidó temetőnek, ahol 1812-ben volt az első temetés. “134 sírhely hiányzik a temetőből, a holokauszt áldozatainak sírjai, rájuk csak emléktábla emlékeztet. Az ünnepség alkalmából emlékezzünk rájuk is” – fogalmazott.

A Papsoka közel húszezer négyzetméteres korábban teljesen benőtt, elhanyagolt, áthatolhatatlan területét négy ütemben hozták rendbe. Az első ütemben a református temető, majd a katolikus temető, a templomrom körüli terület, végül a temető infrastrukturális fejlesztése történt meg. A Papsokára látogatók számára ívókútat helyeztek el, a gyalogutakat térvilágítás szegélyezi. Az egykori református és katolikus temetőket elegáns kőlépcsők kötik össze, a lépcsőkön felérve megkapó panoráma tárul a látogatók elé.

 

(Fotók: balatonfured.hu)