Regionális szerepre tör a Hévíz-Balaton Airport (Magyar Nemzet)

Elkészült a nagy ívű beruházás megvalósítható tanulmánya, és miután az idén lehívható lesz a 6,6 milliárd forintos kormányzati támogatás jelentős hányada, akár már a jövő évben befejeződhet a Hévíz-Balaton Airport turisztikai célú fejlesztése. Papp Gábor Hévíz polgármestere szerint nagy az érdeklődés a személy- és áruszállító gépek üzemeltetői részéről a nyugat-balatoni repülőtér iránt, ami azt a tulajdonosi szándékot erősíti, hogy azt regionális légi kikötővé fejlesszék.

Nem zár be a repülőtér a fejlesztések ideje alatt, továbbra is fogadja és indítja a személy- és áruszállító járatokat. Azért sem zárhatnánk be, mert már több mint ötven ország turisztika célpontja Hévíz – mondta a Magyar Nemzetnek Hévíz polgármestere. A nettó 6,6 milliárd forintos fejlesztés előkészületeivel kapcsolatban Papp Gábor emlékeztetett, hogy mivel a több milliárd forint állami támogatásból nagy ívű terület- és eszközfejlesztés történik, a repülőteret üzemeltető Kft.-nek logisztikusokat is be kellett vonni a 15 millió forintos költséget jelentő tervező munkába. Ehhez kapcsolódóan megjegyezte: Hévíz önkormányzata 2012 óta évi 50 millió forintot „tesz bele” a reptérüzemeltető kft. költségvetésébe, és 2020-ban is ezzel számolhat a cég. A város vezető emlékeztetett, mivel a norvég befektető az idén megkezdi a nemzetközi pilótaiskola ötmilliárdos építését, elkészül egy kollégium, több tanterem, két szimulátoros hangár, és 17 kétszemélyes gép is érkezik a bázisra, a légikikötő területének növelésével is számolni kell.

A múlt évben kizárólag charterjáratok érkeztek a repülőtérre elsősorban német városokból, ugyanakkor a korábbiaknál többen utaztak a Nyugat-Balatonhoz kisgéppel, és folyamatban vannak a légi áruszállítással kapcsolatos tárgyalások is.

Hévíz ma több mint 50 ország utazóinak a célpontja, de hogy növelik a gyógyfürdőhely iránti érdeklődést, további légitársaságokkal városokkal keresték, illetve keresik a kapcsolatot. Utóbbiak közé tartozik Frankfurt, London, Tel-Aviv, Moszkva, Szentpétervár, továbbá Kazahsztán és a Skandináv Légitársaság – sorolta a tulajdonos önkormányzat terveit Papp Gábor. Hozzátette: a rendkívül jelentős logisztikai beruházásokkal büszkélkedő Zalaegerszeggel is szorosabbá fűznék kapcsolatukat.

Örvendetes – jegyezte meg, hogy már 70 százalékban elkészült az a 2X2 sávos befektetővonzó gyorsút, amely összeköti Zalaegerszeget a Hévíz-Balaton Airporttal és az M7-es autópályával. A város jövőjét firtató kérdésre elmondta: Hévíz számára továbbra óriási marketingerőt jelent a gyógytó- és a hagyományos gyógykúra. A város erősen hagyományőrző, ugyanakkor modern és sokféle turisztikai szolgáltatást kínáló turisztikai desztináció. Nem véletlen, hogy az év elején Európa húsz legfelkapottabb utazási célállomása közé sorolták – írja a Magyar Nemzet.