Régi plakátok modern köntösben Fonyódon (fonyod.hu)

Manapság igen nagy divatja van a „retrónak”, a régi dolgok újragondolásának és felhasználásának az élet több területén is. A kulturális örökségek már-már felbecsülhetetlen értéket képviselnek, hiszen vannak esetek amikor csak egy-egy, az akkori időkből visszamaradt dokumentumból tudhatunk meg információkat. Fonyód régmúltjából szerencsére sok ilyen anyag van a helyi könyvtár muzeális gyűjteményében, amelyek digitalizációja éppen zajlik. 

Plakátokat, meghívókat, leveleket és különböző információs táblákat őriznek az ott dolgozók – írják a város honlapján. Ezekből nagyon pontos képet kaphatunk a 60-as évek Fonyódjáról, a város kulturális életéről, turizmusáról. Mindezt egy Bata Lőrinc nevű könyvtáros és sakk feladványokat készítő, plakátgyűjtő jóvoltából, akinek hagyatékát az örökös a fonyódi könyvtárnak adományozta. A nyomtatványokból kiderül többek között, hogy mely művészek léptek fel a városban, éppen melyik étterem zárt be vagy nyitott újra, melyik bálon szórakozhattak hétvégén a városlakók.

„Annyira komolyan vette az önként vállalt tevékenységét, hogy sokszor még a plakát begyűjtésnek a körülményeit, illetve még azt is följegyezte, hogy hogy sikerült mondjuk az a bál…”

– árulta el Varga István, helytörténész

Bár a nyomtatványok talán jelenlegi, kézzel fogható formájukban érdekesek a leginkább; kopottasan, kézzel írva, régi megbarnult, elszakadt papíron, mégis elengedhetetlen a digitalizációjuk, hogy minél hosszabb ideig megmaradhasson az utókornak. Ebben volt a könyvtár segítségére Kajetán Jácint, aki nagyfelbontású fotókat készített minden egyes darabról.

„Nem használunk állványrendszert, viszont ügyelünk a színhelyességre, ügyelünk arra, hogy nagyfelbontásban és torzítás mentesen tudjuk rögzíteni a plakátokat…”

– fogalmazta meg a fotográfus.

Az őszi lomtalanítás során évtizedek óta hiányzó, pótolhatatlan iratok is napvilágra kerültek, melyeket megtalálójuk szintén a könyvtárnak ajándékozott. E