Badacsonyi kínálat: rántott hús helyett vegán tál? (likebalaton.hu)

A csodálatos panoráma mellett a badacsonyi Szőlőhegy Bisztróban az is lenyűgöző, hogy a hagyományos rántott hús, rántott hal helyett egészséges ételeket kínálnak, sőt, a glutén- és laktózmentes, netán vegán fogások is ízletesek, szépen tálaltak – írja a likebalaton.hu.

A badacsonyi túrák során sokan elhaladtak már a Szőlőhegy Bisztró mellett, amelyet korábban Orbán Pincének hívtak, és a hegyoldal közepén található.
A Laposa család által üzemeltetett bisztrókonyha helyi alapanyagokra épít, a hagyományos családi vendéglátást ötvözi a modern konyhatechnológiával. Aki szerencsés, kemencében sült rakott krumplit is kóstolhat, Mogyorósi Gergely séf által újragondolva.

A két-három hetente megújuló étlapra mindig szezonális zöldségek, gyümölcsök kerülnek, egy dolog állandó, a túrógombóc, ami a séf és a vendégek kedvence is.

A koncepció szerint nem kerülnek a tányérra rántott ételek, az olajban, zsírban sütés helyett sokkal kíméletesebben készülnek a halak, húsok, zöldségek. Ha valaki vegetáriánus vagy vegán, neki sem a rántott vagy párolt zöldségeket ajánlják, hanem gyönyörűen tálalt, ízletes ételkompozíciókat.

– Ma már, amikor sokan allergiások valamilyen alapanyagra, vagy életmódjuk miatt törekednek az egészségesebb táplálkozásra, glutén- és laktózmentes ételeknek is szerepelni kell az étlapon– mondja Gergő. – Az egészséges alapanyagok azonban nem kell, hogy azt jelentsék, nincs fantázia a tányéron, hogy nincsenek ízek, színek és textúrák. Nekem nagyon fontos, hogy egy olyan vendég is elégedetten álljon fel az asztaltól, aki nem tudatosan kéri a gluténmentes fogást, csak megtetszik neki az étel, amikor rendel.

A likebalaton.hu videóján megnézhető a kínálat:

Az, hogy átgondoltan egészséges ételek kerülnek az étlapra, fel sem tűnik elsőre. Van húsleves velőscsonttal, van sonkatál, igaz, hogy kacsasonkából. Kérhetünk sertésszüzet, mangalicát, tokhalat, fogast, csirkét és szarvast is, a köretek között tökfőzelék, lecsó és dödölle is található. A hangsúly a kíméletes elkészítésen és a hozzávalók párosításán van. Kevesebb fűszert használnak a konyhán, hogy az ételek valódi, természetes íze érvényesüljön.

A szőlőlugasos teraszon kellemes elidőzni, amíg készül az ebéd.

A teljes cikk további fotókkal itt olvasható.