Rakétavetővel sorozzák a Bakonyt, drónok repülnek Tapolcán (veol.hu)

Amerikai rakéta-sorozatvetővel lőnek Bakonykútiban, sokszor földrengéshez hasonló élményt okozva, Tapolcánál pedig titokzatos katonai drónok nyugtalanítják a lakókat éjjelente. Eddig nem látott méreteket öltött a júniusi hadgyakorlat-sorozat – a veol.hu beszámolója szerint.

Ritkán látott külföldi technikai eszközök nagy mennyiségben tűnnek fel a Dunántúl térségében, a lakosok egyre türelmetlenebbek és sokszor megijednek az alacsonyan még éjszakai is repülő helikopterektől, pilóta nélküli repülőeszközöktől, a különleges tüzérségi eszközök éleslövészeteitől.

A pihenés sem könnyű a lőtér környékén élőknek, Öskü és Hajmáskér közelében több helyről kaptunk jelzéseket, miszerint éjszaka földrengéshez hasonló érzésre riadnak, hatalmas robbanásokat hallanak, de az sem ritka, hogy alig néhány tíz méter magasan fél tucat katonai helikopter repül át lakott területek felett a sötétben.

A helikopterek gyakorlatairól többször beszámolt már a veol.hu, bár a műveletek céljáról nem sikerült tájékoztatást kapnia. A földrengéshez hasonló élményről megtudta: M142 HIMARS típusú rakéta-sorozatvetővel lőnek az amerikaiak Bakonykútiból a Tési út felett egészen az Öskü közeli lőtéri területre, ez okozza a rémisztő jelenséget, valamint a Tési út szinte egész napos lezárását. Itt meg kell jegyezni, ilyen méretű sorozatvetővel még a rendszerváltásig ideiglenesen nálunk állomásozó szovjet csapatok sem lőttek. Ezenkívül további amerikai és magyar tüzérségi eszközökkel is lövik a Bakonyt.

Nem csak a Bakonyban, hanem Tapolca, Nyirád, Taliándörögd térségében is mérgelődnek a lakosok, itt ugyanis este 23 óra magasságában, valamint hajnali öt óra környékén feltehetően katonai pilóta nélküli drónok végeznek repülést, a légcsavar által keltett erős berregés pedig zavarja a pihenést.

Helikopterek, sorozatvetők, drónok ide vagy oda, a pihenésnek lőttek, de higgyük el, szükség van rá, elvégre elvileg a mi békénkért dolgoznak a katonák… – írja a veol.hu.