Pukkanó dudafürtöt kaptak a boglárkalepkék a Balaton-felvidéken (bhnp.hu)

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park saját kezelésű területén, egy meleg délies kitettségű lejtőn található a rendkívül ritka magyar boglárka kicsiny állománya. A lepke a nagyobb, kiterjedtebb dudafürt állományokat igényli, ahol mindig talál petézésre alkalmas terméseket, ehhez emberi beavatkozásra van szükség. A segítség a Balaton-felvidéki Nemzeti Parktól érkezett- olvasható a  Nemzeti Park honlapján.

Tápnövénye, embermagasságúra fejlődő cserjénk a pukkanó dudafürt, mely a napfényes, meleg tisztások és erdőszélek faja. Nevét felfújt hüvelyterméséről kapta, melyben legnagyobb hazai boglárkalepkénk a magyar boglárka hernyója fejlődik, gyakran hangyák védelmében.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a tavalyi és az idei évben több száz dudafürt csemetét ültetettek fokozottan védett lepkefajunk élőhelyén, valamint a záródó cserjésekben a virágos kőrisek gyűrűzésével terebélyes dudafürt bokrokat juttatott a dús virágzáshoz szükséges többlet fényhez- számolt be a nemzeti park honlapján Mészáros András természetvédelmi őr.

A szakemberek abban bíznak, hogy ezen beavatkozásokkal megőrizhető és növelhető legnagyobb termetű boglárkafajunk állománya a Balaton-felvidéken.