Prózai ünnep Balatonfüreden – Magyar Széppróza Napja több napon át

Kortárs írók, egy nagy klasszikus, Ottlik lap diákokkal és Lyukasóra a könnyedség jegyében. Magyar Széppróza Napja alkalmából február 15-18. között rendezvénysorozat lesz Balatonfüreden. Programok, amelyek alkalmat adnak arra, hogy a hazai kortárs szerzők a figyelem központjába kerüljenek – olvasható a város honlapján.


A február 15-18. között zajló programsorozat vendége lesz Szilasi László író, aki megírta a hazai irodalom egyik legmegrázóbb művét, Karinthy skandináv utazását megidéző, a halálos betegséggel való drámai küzdelmet, az elveszett tudatot megérteni és feldolgozni akaró Luther kutyáit. A szerző Balatonfüreden Amíg másokkal voltunk című könyvét mutatja be. Három kisregény, amelyből három arc néz ránk Babits Szegeden, Jókai a levert forradalom utáni bujdosás idején, és Bessenyei György Tiszabercelen, a magyar vidék pusztaságában.

Száraz Miklós György József Attila-díjas író Székelyek című művelődéstörténeti kötetéről beszél majd. Az író a történelembe ágyazva igyekszik megismertetni velünk a székely népet, melynek saját földje, himnusza, zászlaja, szent hegye, és ami a legfontosabb, saját szabadsága van.

A könnyedséget, a műveltség és a laza anekdotázás összekapcsolását a Lyukasóra hozza Füredre. A méltán népszerű irodalmi csevejen ezúttal a prózáé, és az íróké lesz a főszerep. Novellákból, kisregényekből, önéletrajzokból vagy éppen felnőtt mesékből választott idézetek, szellemes gondolatcserék, amolyan irodalmi kávéházi hangulat várja az érdeklődőket. Akik mindezt celebrálják: Lackfi János, Vörös István, Nyáry Krisztián és vendégeik: Mátyus Alíz és Kéri Kitty.

 

Megidézik Jókai Mórt is, akinek születésnapja vált a próza ünneppévé

És persze a széppróza ünnepén megidézik magát Jókai Mórt is, aki korának egyik legkorszerűbb irodalmára volt, az első, modern értelemben vett hivatásos prózaírónk, aki bátran használta a korabeli médiumokat is. A tengernyi szöveg azonban nem savanyította be az írót, aki nemcsak szemlélte, de élte is az életet. A balatonfüredi tópartot távcsővel kémlelő, előszeretettel borozgató, a házasságából ki-ki kacsintó, szerteágazó érdeklődésű Jókairól így aztán mindig lehet valami újat mondani.

Ezúttal E. Csorba Csilla művészettörténész, a Petőfi Irodalmi Múzeum főmuzeológusa és Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi igazgatója tesz erre kísérletet, bemutatják az íróról szóló, új, beszédes című -Egy ember, akit még eddig nem ismertünk- gyűjteményes albumukat.

Az ünnep kapcsán a szervezők egy új kezdeményezéssel is előálltak. A város nyolcadikos illetve elsős gimnazista diákjait arra kérték, hogy ragadjanak tollat, és Esterházy Péter Ottlik-lapjának mintájára, írják le Jókai A magyar Tempevölgy című novelláját egyetlen A4-es lapra. Az így kézírásra és olvasásra bírt diákok évről évre elkészülő lapjait kiállítják majd.

Ellentétben a magyar drámával és a magyar költészettel, a prózának eddig nem volt külön ünnepnapja. A Magyar Írószövetség tavaly kezdeményezte, hogy minden évben Jókai Mór születésnapján, február 18-án ünnepeljük a magyar széppróza napját, amihez a város immár másodszor csatlakozik. (A magyar próza napját, április 14-én Esterházy Péter születésnapján ünnepeljük.)

 

A balatonfüredi Magyar Széppróza Napjának 2019. február 15-18.közötti programjai:

Helyszín: Jókai Emlékház, Vaszary Galéria

FEBRUÁR 15. PÉNTEK
18.00 Száraz Miklós György József Attila-díjas íróval Cserép László beszélget Székelyek című könyvéről. Részletek itt. (Jókai Emlékház)

FEBRUÁR 16. SZOMBAT
17.00 „Egy ember, akit még eddig nem ismertünk” (Vaszary Galéria)
A Petőfi Irodalmi Múzeum Jókai gyűjteményének katalógusát E. Csorba Csilla művészettörténész, a PIM főmuzeológusa és Kalla Zsuzsa, a PIM gyűjteményi igazgatója mutatja be, a beszélgetést vezeti Tóbiás Krisztián költő, a Tempevölgy folyóirat főszerkesztője.
A könyv a helyszínen megvásárolható.

18.00 Lyukasóra KLUB
Jókai Mór születésnapjára emlékezve, a Lyukasórán ezúttal a költészet helyett a prózáé és az íróké a főszerep.
Résztvevők: Lackfi János, József Attila-díjas író, költő, Vörös István, József Attila-díjas költő, író, irodalomtörténész és Nyáry Krisztián könyvkiadó, író, irodalomtörténész, Mátyus Alíz író, szociológus, Kéri Kitty színművész, a Kisfaludy Színház művészeti vezetője. Részletek itt.
Jegyár: 1000 Ft/fő, nyugdíjas/diák: 500 Ft/fő

FEBRUÁR 18. HÉTFŐ
18.00 Megyei értéktár díjátadó (Jókai Emlékház)
A díjakat átadja: Molnár Judit, a Balatonfüred Értéktár Bizottság elnöke.

Szilasi László: Amíg másokkal voltunk című könyvének bemutatója
Beszélgetőtárs: Ladányi István egyetemi docens, közreműködik: Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész. Részletek itt.

A Magyar Széppróza Napja rendezvénysorozaton a részvétel ingyenes, kivéve a Lyukasóra estet.

Február 15-18. között a Jókai Mór Emlékház ingyenesen látogatható.