Programoktól színes siófoki nyár (hellosiofok.hu)

Júliusra enyhült a járvány okozta helyzet, így lesz lehetőség kikapcsolódni a siófoki nyári programoknak köszönhetően. A Kálmán Imre Kulturális Központ, a Könyvtár és a Kálmán Imre Emlékház, a SzínPart, a PLÁZS, a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület, a Balatoni Hajózás és minden egyes turisztikai szereplő azért dolgozik, hogy minél eseménydúsabb legyen a siófoki nyár 2020-ban is, a minden korosztályt megszólító kínálattal.

A Kálmán Imre Kulturális Központ – bár némi változtatással, de – idén is megrendezi népszerű belvárosi rendezvényeit, hogy színesítsék a hétköznapokat is – olvasható a hellosiofok.hu összefoglalójában.  Csütörtökönként ismét várnak mindenkit a Belvárosi Zenei Estek könnyűzenei programokkal, az irodalomkedvelők péntekenként a KulTeraszon kapcsolódhatnak ki olyan népszerű előadók társaságában, mint Gerendás Péter, Grecsó Krisztián vagy Kollár-Klemencz László. A könnyed mozi iránt érdeklődőket minden szerdán külföldi vígjátékok várják a Nyáresti Filmklubban, a kedd estéket a Belvárosi Estek operett előadásai fűszerezik, a hétfő pedig a gyermekeké, hiszen este 7-től a Vakációs Gyermekprogramok keretében táncház, gyermekzenekarok és izgalmas előadások várnak rájuk. A belvárosi programokat mind a KIKK belső udvarában rendezik. Nem marad el vasárnaponként a Zene a Zöldben sem a Jókai parkban ahol komolyzenei, acapella és népzenei koncerteket tartanak.

A komolyzene kedvelőinek Teleki Miklós orgonaművész és neves vendégei az idei évben is igényes programot és minőségi élményt kínálnak a Majestic Sounds orgonakoncert-sorozat keretében.

A SzínPart, vagyis a Siófoki Szabadtéri Színpad július végétől egy hónapig izgalmas előadásokat ígér. Legénybúcsú, Menopauza, Dumaszínház, Dés László, Demjén Ferenc, Balázs Fecó – is szerepel a repertoáron.

A siófoki Nagystrandon található PLÁZSon idei nyár kínálatában a teljesség igénye nélkül megtalálható a Rakonczai Piano, a Republic, Fenyő Miklós, az Edda, a We Love Balaton Festival és az Ultra Color Festival is. A 2020-as év szigorításai különlegessé teszik a PLÁZS idei szezonját, hiszen így szeptember végéig koncertek színesítik majd a Nagystrandot.

A Siófoki Szabadtéri Vendéglátók és Kézművesek Egyesülete júliusban is vásárral várja minden hétvégén a siófoki hajóállomáson a gasztronómia és a kézműves termékek iránt érdeklődőket. Szombat esténként pedig élőzene is színesíti a programot.

Az idei évben a Kálmán Imre Emlékház elindítja különleges városi sétáit, melyeken helyiek és az idelátogatók is ingyenesen részt vehetnek. A tematikus városnéző sétákon a siófoki születésű Kálmán Imre emlékét és Varga Imre szobrait és jobban megismerhetjük. A szobrászművésznek emléket állító séta során a Fő téren és környékén elhelyezett szobrok jellemzését, keletkezésük és elhelyezésük részleteit, érdekességeit hallhatják, míg az operettszerző kultuszát bemutató programon a róla elnevezett helyeket látogathatjuk meg. Kálmán Imre kalandos élete, valamint világszerte ismert és közkedvelt muzsikájának néhány kevésbé ismert titka tárul a résztvevők elé.

A kisebbeknek múzeumpedagógiai foglalkozást is indítanak augusztusban „Az operettkirályfi” címmel. A játékos, rejtvényekkel tarkított program keretében Kálmán Imre titkait és életének kalandjait ismerhetik meg a gyermekek. Az Emlékház Csiszár Elek, Varga Imre és Muzsinszki Nagy Endre siófoki alkotóművészek életéről is készül kiállítás. Az I. Inaurem – Siófok ékkövei kiállítás augusztus végétől december végéig várja az érdeklődőket.

A Könyvtár Gyermekrészlegén szerdai és csütörtöki napokon várják a kicsiket a Százszorszép Kezek foglalkozásokkal, ahol sárkányokat, órarendeket, ceruzatartókat és egyéb szuper kis tárgyakat készíthetnek.

Augusztus 23-án a Siófoki Kajak-Kenu Sportegyesület és a SióSUP szervezésében kerül megrendezésre az I. Siófoki SUP Kupa a siófoki Nagystrandon. Az 1 km hosszan húzódó versenypályára amatőröket és profikat is várnak, lesznek családi futamok is, illetve azok is kipróbálhatják magukat, akik a helyszínen kedvet kapnak. A tervek szerint 100 deszka lesz a vízen, egyszerre akár 100-120 emberrel.

A népszerű bulihajók is útra kelnek egészen augusztus 29-ig, minden pénteken és szombaton.