Programkavalkáddal ünnepli Siófok várossá válásának 55. évfordulóját

Idén ünnepli 55 éves várossá válási jubileumát Siófok, ahol idén Varga Imre szobrászművész születésének 100. évfordulója és a Balaton Táncegyüttes 60. születésnapja is színesíti az évfordulós programsorozatot. A november 30. és december 3. közötti nagyszabású programkavalkád emléket állít a múltnak, a helyi lakosokat bevonva ünneplik a jelent, üzennek a jövőnek – áll a város közleményében. 

 

Az esemény kivételes lehetőség Siófok városának, hogy bemutassa minden arcát, színes kulturális és épített örökségét, összehozza a generációkat, a lakosokat és látogatókat, tisztelegjen a múlt előtt, értéket teremtsen a jövő generációinak, 4 eseménydús napba sűrítve Siófok esszenciáját.

Az adventi hangulattal teli estéket helyi zenekarok, a Bagossy Brothers Company, valamint Szekeres Adrien adventi koncertjei koronázzák meg.

Siófok Fő tere adventi fényárba borul az esemény kezdetére, ahol fényinstallációk, fotópontok, óriás adventi koszorú, új betlehem és az Aranycsengő Adventi Vásár varázsolja a látogatókat ünnepváró hangulatba a Víztorony körül.

A helytörténet és kulturális emlékezet témaköréhez is illeszkedően az évforduló ünneplése keretében több, a városhoz kötődő alkotóművész és szervezet aktuális jubileumát is kiemeli a város, különböző művészeti és kulturális események – kiállítás-megnyitó, Varga Imre 100 – 50 vers 50 grafika könyvbemutató, Balaton Táncegyesület előadás, Apáti50 jubileumi koncert – tolmácsolásában.

A hatvanéves Balaton Táncegyüttes, a negyven éve elhunyt tanárukra, Együd Árpádra emlékezik műsorával. Az ötvenéves Apáti Dixieland BandKossuth-díjjal kitüntetett tanítványai jubileumi koncerten köszöntik meg az együttes vezetőtanárát, Apáti Jánost.

Ünnepélyes keretek közt zajlik december 1-én, pénteken a Jó tanuló, jó sportoló díjak és a városi elismerések, közte a díszpolgári cím 2023. évi átadása.

Az 55 éves jubileum emlékére ünnepélyes faültetés, óriástorta, Siófok55 kvízjáték, városismereti interaktív séta és időkapszula elhelyezés is színesíti a programot. A Víztorony és kiállítóterei, a Kálmán Imre Emlékház nyitvatartási időben ingyenesen látogatható a Városnapi hétvégén.

December 2-án, este animációs lézershow keretében elevenedik meg Siófok múltja és jelene a város központjában.

A Siófok55 Városnap a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa Program támogatásával valósul meg.