Pincelátogatások és vessző áldás Balatonfüreden

Egész hétvégére programokat kínáló, évadnyitó borünnep lesz idén a Vince-napok. A Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség borászatai pincelátogatásokkal, borkóstolókkal és borkorcsolyákkal várják a vendégeket. A szezonnyitó, hagyományos ünnepségen pedig megrendezik az elmaradhatatlan Vince-napi szőlővessző áldást.

A szezonnyitónak szánt Vince-napok január 20-án, pénteken kezdődnek, és 22-én vasárnap a hagyományos ünnepséggel zárulnak, ahol Baloghné Király Mónika, a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség elnöke külön köszönti Figula Mihályt, a „2022. Év Bortermelője Magyarországon” díj nyertesét – írják a város honlapján.

A rendezvény szervezői – Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség és a Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. – ezúttal is arra törekszenek, hogy a hagyományos szakmai előadások mellett népszerűsítsék is a borkultúrát. A helyi borászok három napon át kínálják majd nedűiket a pincéikben. Lesz Vince-vessző szentelés majd a Balatonfüred Néptánc Együttes ad műsort.

A néphagyomány szerint Vince napján sok bort kell inni, hogy bőséges legyen a termés. A gazdák a szőlészek védőszentjének napjából jósolták meg, hogy milyen lesz az időjárás a közelgő tavasz során, és az év további részében: szép, napos idő esetén jó, ellenkező esetben rossz bor várható.