Bepillantás a Festetics-család mindennapjaiba (likebalaton.hu)

Az alkalmazottak elbeszéléseiből feltárul a Festetics család XX. századi története, mindennapi élete Tar Ferenc napokban bemutatott kötetében. „Kulisszatitkok” árnyalják a hivatalos históriát. Az Egy arisztokrata család mindennapjai című, oral history kötet tavaly decemberben jelent meg, de a hévízi bemutatót a Covid elsodorta. A fürdővárosi premiert a napokban pótolták.

A kutatómunka 1984-ben indult, amikor a történész találkozott Nemes Istvánnal, a Festeticsek huszárával, aki előbb Taszilót, majd III. Györgyöt szolgálta. Elbeszélését Tar Ferenc rögzítette, legépelte, s arra készült, az idős úrral sétál egyet a kastélyban, hogy további emléknyomok is előjöjjenek, de az egykori alkalmazott időközben elhunyt.

A történész ekkor határozta el, hogy felkutat olyan embereket, akik ismerték a hercegi család mindennapjait, így beszélt például hajdani szoptatós dadával, szobalánnyal, a később veszprémi püspökké szentelt könyvtárossal, Klempa Sándor Károllyal, továbbá kertésszel, fényképésszel s az udvarmester lányával is. Tőlük sok fotót kapott, amelyeket kiegészített további, levéltárakban, a Balatoni Múzeumban és a kastélyban fellelhető képekkel, illetve dokumentumokkal. Így kirajzolódik egy eddig kevésbé ismert kép a Festeticsekről, például arról, hogyan éltek, mit ettek, mivel foglalatoskodtak, s persze feltárul egy fontos szelete Keszthely és Hévíz históriájának is.

További részletek a cikkben.