Petőfi és Rákóczi előtt is tisztelegtek Keszthelyen (tvkeszthely.hu)

Felavatták a Petőfi 200 molinót a Helikon parkban. A Nemzeti Kör a költő születésének évfordulójára állította össze a táblát, amely Petőfi Sándor és Szendrey Júlia előtt is tiszteleg. Az avatón elhangzott, Petőfi nem csak forradalmár volt, hanem szerető férj, testvér és apa – írja a tvkeszthely.hu.

Petőfi Sándor szüleiről és testvéréről is nagyon sok információt tartalmaz a molinó. A Nemzeti Kör már nem először állít emléket valamilyen jeles eseménynek vagy személynek az egykori nagykövetek táblájánál. Most a költő előtt tisztelegve elevenítik fel életútját és feleségével való kapcsolatát is. Az avatón Dr. Lukács Gábor szólt arról, napról napra egyre több információ kerül elő arról a Petőfiről, aki talán kevésbé ismert a nagyközönség előtt.

„Amikor a Petőfi név elhangzik nagyon sok helyen, akkor egyenlő 1848. március 15. és Nemzeti dal, pedig ennél sokkal több volt. Ő egy szüleit nagyon és végtelenül tisztelő fiú, testvérét nagyon szerető és nagyon szoros kapcsolatban lévő testvér, és a feleségéért pedig élni-halni képes férj volt.” – tájékoztatott Dr. Lukács Gábor, a Szendrey-emlékház gondozója.

Az avatáson részt vett Keszthely alpolgármestere is. Vozár Péterné kiemelte, Petőfi és társai 1848-ban letették az alapkövét annak, hogy ma szabadságban és demokráciában élhetünk. A molinót Zichy Emőke református lelkész és Tál Zoltán plébános áldották meg.

Az ünneplők fejet hajtottak Rákóczi Ferenc előtt is születésének évfordulója alkalmából. A Nemzeti Kör és a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének Keszthelyi Csoportja évente kétszer tiszteleg a nagy fejedelem előtt. A csütörtöki alkalmon megemlékeztek Zrínyi Ilonáról is halálának 320. évfordulóján, valamint Szendrey Júliáról, aki a fejedelem édesanyjáról írt verset.

„Rákóczi a magyar történelemnek az egyik kiemelkedő alakja. Az, aki a magyarságát úgy tudta megmutatni, ami példa nélküli szinte. Aki ennyire hosszan, majdnem 8 éven keresztül szabadságharcot folytatott, és végül a küzdelmei eredményt is hoztak. Azok az idők, amik ezt kiváltották, az tulajdonképpen valamilyen szinten rendeződött. A rendi gyűléseket, a fosztogatásokat, amit a katonaság véghezvitt, ezek megszűntek.” – emelt ki Krupla Zoltán, a Nemzeti Kör tagja.

Az egybegyűltek felelevenítették Rákóczi Ferenc és a magyar történelem más nagy alakjainak életútját. Énekekkel, versekkel tisztelegtek előttük. Az ünnepségen megkoszorúzták Rákóczi szobrát és mécseseket helyeztek el a lábánál.